Bursele de locuri de munca nu mai au succesul din anii trecuti si nu isi mai dovedesc utilitatea, potrivit lui Eugen Blaga, directorul de strategie din Ministerul Muncii. Mai mult, costurile sint foarte mari. Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca ar trebui sa organizeze burse ale locurilor de munca in zonele unde exista dificultati de ocupare, pentru ca bursele generale si cele specializate pentru anumite categorii de persoane de la nivel national sint costisitoare, spune Blaga.

„La inceput se organizau burse generale, dupa aceea s-a trecut la faza urmatoare, burse specializate, si astfel s-a ajuns la o invazie de burse. De ce sa tratezi diferentiat? Bursele locurilor de munca se fac pentru populatia Romaniei, tratata in mod egal, nu pot sa tratez altfel pe nimeni, nici un alt segment al populatiei. Pe de alta parte, bursele sint costisitoare, se cheltuiesc o gramada de bani cu inchirierea salii si cu materialele promotionale. O bursa multiplicata la 42 de judete inseamna bani", a spus Blaga.

Bursele ar trebui organizate doar in zonele unde exista probleme de ocupare, crede oficialul. „Se pot face actiuni dedicate unei anumite zone, in momente speciale. Cele mai bune sint bursele locale, pentru ca reusesc sa medieze cel mai bine. De exemplu, daca intr-un judet se inchide o fabrica si ramin multi angajati fara locuri de munca, agentia ar trebui sa ia legatura cu toti angajatorii din zona si sa vada ce se poate face pentru acei oameni", a precizat Eugen Blaga.

Presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), Ionel Muscalu, declara, in urma cu doua saptamini, ca bursele locurilor de munca nu se mai afla printre prioritatile agentiei, pentru ca in ultimul timp nu au mai dat rezultatele asteptate. In consecinta, ANOFM se va orienta catre masuri de ocupare personalizate, atit pentru angajati, cit si pentru angajatori, pentru ca fiecare are asteptari diferite.

Guvernul, prin agentiile judetene de ocupare, organizeaza anual burse generale ale locurilor de munca, dar si burse specializate pentru persoanele de etnie roma, absolventi sau tineri care provin din sistemul de protectie a copilului. Agentia mai poate organiza, la cerere, burse pentru firmele care isi deschid reprezentante in anumite zone si au nevoie de mai multi angajati. (N.I.)