Romania are la Ministerul Mediului un departament pentru problematica schimbarilor climatice. Are 12 posturi, dar in momentul de fata acolo lucreaza doar sase persoane.

Subiectul incalzirii globale tine anul acesta prima pagina a ziarelor
Romania are la Ministerul Mediului un departament pentru problematica schimbarilor climatice. Are 12 posturi, dar in momentul de fata acolo lucreaza doar sase persoane.

Subiectul incalzirii globale tine anul acesta prima pagina a ziarelor din lumea intreaga, iar deciziile politice pentru luarea unor masuri se intensifica. Marii poluatori, Statele Unite ale Americii, China si India, au urmat exemplul Uniunii Europene si au anuntat, la randul lor, actiuni impotriva emisiilor de gaze cu efect de sera, masuri pentru conservarea energiei electrice si utilizarea energiei electrice provenite din resurse regenerabile. Pusa in fata consecintelor incalzirii globale (seceta de la inceputul anilor 2000 si inundatiile din 2005 si 2006), Romania incearca sa tina si ea pasul cu lupta impotriva schimbarilor climatice. Autoritatile au creat in urma cu aproximativ doi ani si jumatate un Departament in cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile care sa se ocupe strict de problematica incalzirii globale si a masurilor pe care tara noastra trebuie sa le ia pentru reducerea efectelor.


LEGISLATIE ARMONIZATA. Desi functioneaza de la inceputul mandatului actualului guvern, activitatea departamentului nu este inca vizibila, dupa cum recunoaste chiar cea care il coordoneaza, Dumitra Mereuta. In momentul de fata, tara noastra are o strategie de lupta impotriva incalzirii globale, insa documentul are doar 41 de pagini. "Intentionam ca pana la sfarsitul acestui an sa eleboram Planul national privind schimbarile climatice, un document coerent cu masuri pe care trebuie sa le luam pentru a evita efectele incalzirii globale. Romania stie ce are de facut in acest domeniu. In 1994 am ratificat Conventia de la Rio, iar in 2001 protocolul de la Kyoto, am semnat si alte conventii internationale. Suntem pe drumul cel bun", spune Dumitra Mereuta. Romania trebuie sa reduca volumul de gaze cu efect de emis in atmosfera cu 8% fata de anul 1989. "Noi ne-am cam facut treaba, pentru ca mare parte din fabricile si uzinele din Romania s-au inchis, asa ca obiectivul s-a indeplinit de la sine. Nu se stie insa in momentul de fata cat va costa acest proces", mai spune Dumitra Mereuta.


ColaborareMarea Britanie si Romania trebuie sa colaboreze in chestiunea incalzirii globale, intrucat aceasta este o problema globala, pentru care nu exista solutii nationale, a declarat ambasadorul britanic la Bucuresti, Robin Barnett, la o conferinta pe tema schimbarilor climatice. Ambasadorul a mai spus ca Marea Britanie poate ajuta Romania printr-un schimb de informatii si experienta. "Romania are un rol important in regiune, pentru ca are relatii bune cu tarile vecine si vrea sa dezvolte strategia impotriva incalzirii globale. Sper sa putem colabora cu totii in aceasta chestiune: presa, guvern, societate civila, oameni simpli", a declarat ambasadorul.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.