Un baietel in varsta de aproape doi ani, din comuna ilfoveana Sintesti, a fost salvat de pompieri dupa ce a cazut intr-o fantana dezafectata, la o adancime de aproximativ zece metri. Copilul a stat mai bine de sapte ore in putul secat, interventia po
Un baietel in varsta de aproape doi ani, din comuna ilfoveana Sintesti, a fost salvat de pompieri dupa ce a cazut intr-o fantana dezafectata, la o adancime de aproximativ zece metri. Copilul a stat mai bine de sapte ore in putul secat, interventia pompierilor dovedindu-se anevoioasa deoarece diametrului fantanii era prea mic si nu a permis coborarea unei persoane din echipa de salvatori pentru a scoate copilul la suprafata.
Copilul a cazut sub ochii parintilor
Incidentul s-a petrecut in cursul serii de marti, in jurul orei 19:30, cand copilul a cazut in fantana din curtea casei, chiar sub ochii parintilor. Alertati de familia micutului, pompierii Grupului Special de Salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al Municipiului Bucuresti au ajuns imediat la fata locului, au introdus tuburi de oxigen pentru a ajuta copilul sa respire si au inceput imediat operatiunea de salvare. Potrivit autoritatilor, la fata locului au fost aduse utilaje de escavare, care au sapat un sant pe langa tubulatura, membrii echipei de interventie reusind sa scoata copilul la suprafata, tarziu in noapte, in jurul orei 2:00. Baietelul a fost transportat de urgenta la Spitalul "Bagdasar Arseni" din Capitala, unde medicii au constatat ca nu a suferit leziuni. Doctorii au dat asigurari ca starea baiatului este stabila, iar micutul nu are nici o leziune interna care sa necesite o operatie chirurgicala sau neurochirurgicala.
In afara oricarui pericol
Actiunea de salvare a fost foarte complicata si de durata, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti, maior Catalin Eftene a declarat, ieri, ca la interventie au participat 30 de pompieri cu sase autospeciale si doua excavatoare puse la dispozitie de Primaria Sintesti. "Baietelul a cazut in fantana in jurul orei 19:30 - 20: 00 si a fost scos de pompieri dupa aproximativ sapte ore de eforturi. Acestia au sapat o groapa, cu ajutorul a doua excavatoare, in apropierea fantanii, pana la adancimea la care se afla copilul", a adaugat Eftene. La randul sau, locotenent - colonel Dorin Oltean, prezent la actiunea de salvare, a explicat pentru ZIUA ca pentru a fi siguri ca micutul respira pana cand vor sapa un sant paralel ca sa-l salveze, pompierii au introdus in putul secat tuburi cu oxigen. Mai mult, salvatorii l-au strigat si au vorbit tot timpul cu baiatul pentru ca se temeau ca acesta sa nu adoarma. "Am incercat sa linistim copilul, sa dicutam cu el pe toata durata interventiei, in primul rand pentru a-l metine in stare de constienta, va dati seama la aproape zece metri si chinuindu-se atat de mult riscam sa-l pierdem (...). Cand am ajuns deasupra lui, era agitat, l-am mangaiat si copilul si-a mai revenit putin. In mometul de fata m-am intors de la spital, se pare ca este in afara oricarui pericol. Este putin marcat de eveniment, la un an si jumatate este firesc sa fie asa", a explicat Oltean.
Interventie similara cu o zi in urma
Cu numai o zi in urma, pompierii au intervenit intr-un caz similar, dupa ce o femeie din aceeasi comuna, Sintesti, a cazut si a ramas intepenita intr-o groapa cu diametrul de 40 de centimetri, la o adancime de doi metri.
La locul incidentului s-au deplasat 19 pompieri ai Grupului Special de Salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al Municipiului Bucuresti si doua echipaje de la Detasamentul de Pompieri "Aparatorii Patriei". Acestia au asigurat-o pe femeie cu cordelute si centuri, iar pe intreaga durata a actiunii i-au asigurat oxigen. Intrucat femeia era prinsa intr-o pozitie nefireasca, cu picioarele incrucisate, pompierii au solicitat primariei din localitate un excavator, care a sapat o groapa de patru metri adancime, la un metru distanta de locul in care era prinsa femeia, apoi pompierii au sapat un tunel prin care au scos-o pe acesta si au transportat-o la spital. Actiunea pompierilor a durat aproximativ patru ore, timp care s-a adaugat la cele 8-9 ore pe care femeia le-a petrecut prinsa in acelasi loc, pana ce familia a sesizat lipsa acesteia. (O.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.