Prejudiciul cauzat bugetului de stat echivaleaza cu cel al Consiliului Judetean Botosani pe un an.

O firma din Botosani este acuzata ca a prejudiciat statul roman cu aproape 20 de milioane de euro. Garda Financiara Bistrita si Directia de Investigare a Criminalitatii Organizate si Terorism au ajuns aproape de finalizarea unui dosar pornit in 2005, dupa capturarea unui transport clandestin de alcool si bauturi alcoolice in judetul Bistrita-Nasaud. Cercetarile au fost extinse si astfel s-a descoperit ca, in perioada martie 2004 - septembrie 2005, firma in cauza ar fi vindut in mod repetat alcool etilic alimentar de 96 de grade fara a consemna operatiunile in evidentele financiar-contabile, evitind astfel plata la stat a tuturor darilor aferente tranzactiilor.

Prejudiciul calculat de reprezentantii celor doua institutii ale statului este de peste 64 de milioane de lei, cel mai mare din istoria judetului Botosani. E o suma foarte, foarte mare. Sa speram ca, din cercetarile ulterioare, ea va fi confirmata in totalitate", a afirmat Florin Morutan, seful Garzii Financiare Bistrita. Suma reprezinta echivalentul bugetului Consiliului Judetean pe un an. Reprezentantii Garzii si ai DIICOT au refuzat sa faca public numele societatii, insa, conform unor informatii neoficiale, ar fi vorba de firma Quasar din Botosani. Cert este ca transportul clandestin depistat in 2005 de comisarii bistriteni apartine acestei firme.

Alcoolul da mare bataie de cap finantistilor botosaneni. Garda Financiara Botosani a confiscat in ultima jumatate de an circa 100 de tone de alcool si bauturi alcoolice de contrabanda si a ajuns in situatia de a nu mai avea locuri de depozitare. Conform legii, dupa ce se ridica marfa, trebuie urmate mai multe proceduri pina la care statul sa devina efectiv proprietar al acesteia. Mai intii, firma pagubita poate depune o plingere in instanta, actiune care genereaza un proces si, pe tot parcursul acestuia, alcoolul este indisponibilizat, iar Garda sau Fiscul il are in paza. Daca agentul economic nu face nici o contestatie, tot trebuie sa se astepte 180 de zile pina ce statul devine oficial detinator al acestuia.

Directia Generala a Finantelor Publice Botosani a ajuns in situatia paradoxala de a plati chirie la doua firme private, una de constructii, Conrec, iar cealalta de piscicultura, Piscicola, pentru a tine acolo, sub sigiliu, bauturile. Chiria nu este mare, 5-6 milioane de lei vechi pe luna, dar nu prea ne convine pentru ca ajungem oarecum sa ne cream obligatii fata de unii agenti economici", afirma Gheorghe Sorescu, directorul DGFP Botosani. In plus, si valorificarea merge greu. DGFP scoate la vinzare bauturile, dar nu prea gaseste clienti dispusi sa faca tranzactia legal, cu plata tuturor taxelor.