Selectionerul ii recomanda capitanului nationalei Romaniei sa urmeze exemplul lui Adrian Mutu, care s-a lasat de tigari in urma cu o luna

Selectionerul Romaniei, Victor Piturca, a aprins din nou scandalul legat de viciile tricolorilor, cu o zi inainte ca nationala sa urce pe locul 12 in clasamentul FIFA, cea mai buna pozitionare din 1999 incoace. „Dincolo de performantele sale ca fotbalist, marea realizare a lui Adrian Mutu este ca s-a lasat de fumat. Nu mai fumeaza de o luna. I-am zis si lui Cristi Chivu sa lase tigarile, pentru ca el fumeaza ca un sarpe", a spus Piturca la emisiunea „Nasul" de la B1 TV, completind ca i-a recomandat fara succes sa renunte la acest obicei.

Jocul baietilor de la nationala cu chibriturile a stirnit un scandal de proportii la turneul efectuat de tricolori anul trecut in SUA. Presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, a declarat inca de pe aeroport ca romanii trag la masea in cantonamente, iar unii dintre ei aprind tigara de la tigara. „Jucatorii echipei nationale nu numai ca fumeaza, dar si beau. Nu vreau sa dau nume, insa este vorba de citiva fotbalisti reprezentativi ai Romaniei", spunea Dragomir, adaugind ca „nu sint multi, dar aia putini sint binisor atrasi de bratele lui Bachus". Dezvaluirile au fost completate de televiziuni cu un filmulet in care Lobont tragea cu pofta dintr-o tigara in spatele autocarului si veneau la scurt timp dupa ce Cornel Dinu amintise de un episod petrecut in avionul nationalei, cind s-au baut zeci de doze de bere. Si Giovanni Becali dezvaluise despre Chivu ca si-a rupt degetul de la picior in piscina sa, tot dupa ceva alcool consumat, in timp ce scandalurile cu Gabi Tamas in rol de razboinic prin discotecile brasovene sint de notorietate.

Victor Piturca si-a impus insa disciplina de fier chiar de la numire, interzicind „femeile, bautura si alcoolul" in cantonamente, sub amenintarea amenzilor de mii de euro si chiar a excluderii din lot. Mutu a fost dat exemplu chiar la turneul din SUA, el fiind exclus temporar dupa o iesire nervoasa la adresa secundului Stefan Iovan. Constient ca nu se afla in fata unor copii, selectionerul a incercat sa evite situatiile penibile. „Au voie sa bea putin vin rosu. Nu le interzic acest lucru. E chiar recomandat de medic. Important e sa nu exagereze", a decretat Piturca, adaugind ca, pentru a nu se ascunde prin boschete, le-a permis jucatorilor sa fumeze in anumite locuri din cantonament si ca exista si fotbalisti care fumeaza chiar de fata cu el.

Referitor la lupta pentru calificare la Euro 2008, selectionerul a spus ca, in cazul in care Romania va ajunge la turneul final al Campionatului European, atunci isi va fixa un obiectiv indraznet. „Nu vreau sa mergem la turnee finale si sa ne propunem sa facem o figura frumoasa. Vreau sa ne jucam sansa noastra", a spus Piturca. El a precizat ca victoria cu Belarus, dublata de o infringere a Bulgariei in Olanda, nu este suficienta. Mai mult, selectionerul a dezvaluit ca vom avea un meci extrem de greu la Minsk deoarece „antrenorul Yuri Puntus e foarte suparat pe romani pentru ca au lansat zvonurile ca echipa antrenata de el a facut blat cu Bulgaria".