Dupa zeci de ani de munca urmeaza o batranete linistita. O pensie binemeritata pentru anii in care ai lucrat si ai platit taxe catre stat. Sau cel putin asa ar fi normal. Insa, in Romania, lucrurile stau cu totul altfel. A fi pensionar inseamna in multe cazuri a fi umilit. La cozile de la Casele de Pensii, la cele pentru medicamente compensate. De multe ori trebuie sa-ti cersesti drepturile care ti se cuvin. Sa speri ca la un moment dat iti vei primi pensia, chiar daca ai asteptat luni bune de la depunerea dosarului. Iar in acest timp singura sursa de venit este mila publica sau ajutorul copiilor. Exista si cazuri fericite, in care lucrurile merg ca pe roate. Pensia este decenta. Dar majoritatea este formata din cei pe care-i vedem zi de zi. Cei care formeaza cozi interminabile pentru medicamente. Cei care stau ore in sir la ghisee pentru a-si depune un dosar, pentru a li se recalcula pensia etc. Cei care fac credite la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor pentru a-si cumpara muraturi iarna. Sau pentru a-si achizitiona cele necesare pentru sarbatori. Sau pentru a-si plati intretinerea. Iar exemplele pot continua.
Dupa plecarea fostului ministru al Muncii, pedistul Gheorghe Barbu, si venirea actualului ministru, liberalul Paul Pacuraru (foto), pensionarii au sperat ca lucrurile se vor schimba. Problemele insa au ramas aceleasi. La fel si sistemul. Chiar la sfarsitul acestei luni, peste doua sute de pensionari au protestat la Galati, nemultumiti de nivelul pensiilor si conditiile grele de trai. Numarul participantilor la protest a crescut in momentul in care pensionarii au ajuns in fata biroului senatorial al ministrului Muncii. "Lasati circul, aveti grija de tara si popor!" si "Genocid!" au fost doar cateva dintre lozincile scrise ori scandate de pensionari pe durata protestului. Semn ca problemele au ramas neschimbate. Harababura din sistemul pensiilor continua. Explicatia care li se da celor care au muncit o viata intreaga si vor sa se bucure de batranete in liniste este aceea ca personalul este insuficient. Oare cum poate sa reziste un pensionar fara un leu mai multe luni -timpul scurs intre depunerea dosarului si primirea pensiei. Cu ce sa traiasca acel om? Ce sa manance? Cu ce sa plateasca intretinerea? Ce vina are o biata femeie caruia i-a murit sotul si asteapta de sase luni sa primeasca pensia de urmas? Cine raspunde pentru ca o pensionara a fost declarata decedata si timp de o luna nu si-a luat pensia? Sau cine este de vina ca unei batrane i s-au dat bani in plus, iar cand functionarii si-au dat seama de greseala pe care au facut-o ii trimit o instiintare in care ii se spune ca are de restituit 20 de milioane de lei vechi?
Banii din 2005 n-au sosit nici pana azi
Viorica Badea este o pensionara care are cel putin doua probleme. Una a ei si una a mamei sale. Ambele sunt legate de pensii. Birocratia, cozile, modul in care este tratata de functionarii de la pensii au adus-o la exasperare. De aproape un an a devenit o obisnuita a Casei de Pensii a Sectorului 1. Fiind pensionata pe caz de boala, a depus in urma cu doi ani o cerere care privea anumite recalculari. In decizia nr. 140307 din data de 23.03.2006 privind "recalculare invaliditate" se spune ca: "urmare a examinarii actelor din dosarul inregistrat la numarul 1728/19.01.2005 se admite cererea de pensionare a solicitantului Badea Viorica. Plata drepturilor se va face incepand cu data de 01.02.2005". Nici pana in acest moment, iunie 2007, femeia nu a primit banii care i se cuveneau in urma recalcularii. Supravietuieste dintr-o pensie care depaseste cu putin doua milioane de lei. Si asteapta ca, la un moment dat, vreunui functionar public, platit din banii cetatenilor, sa i se faca mila sau sa-si aduca aminte ca are de incasat un adaos de pensie inca din 2005. "Am de luat drepturi banesti pe doi ani. Aceasta suma trebuie sa-mi fie platita retroactiv, incepand cu anul 2005, asa cum scrie si in decizia de la Casa de Pensii Sector 1. Dar de cate ori ma duc acolo mi se spune ca nu sunt in intarziere si sa astept ca la un moment dat voi primi banii care mi se cuvin. Functionarii respectivi imi spun ca se lucreaza si ca odata, candva, o sa primesc si banii. Cazul meu nu este unul singular. De cate ori ma duc la Casa de Pensii sa vad ce se mai intampla cu dosarul, intalnesc oameni care au aceeasi problema. Este bataie de joc ceea ce se intampla", spune Viorica Badea.
In afara drepturilor banesti pe care le asteapta de doi ani, femeia nu a primit nici tichetele CFR care i se cuvin. "Este al doilea an in care acestea nu-mi vin. De la Casa de Pensii mi s-a spus ca apar in calculator cu aceste tichete, dar acestea nu sunt. Nu le-am primit. Functionarul respectiv s-a plictisit de mine ca tot veneam si intrebam de acest lucru si m-a lasat sa caut singura tichetele. M-a bagat in birou si mi-a spus sa caut singura. Firesc ar fi ca cel care a gresit sa plateasca. Este nenorocire ceea ce se intampla la Casele de Pensii. Cred ca este rea vointa. Si o dezorganizare totala", spunea Viorica Badea.
Cum sa traiesti cu zero lei
Ca si cum nu i-ar fi fost de ajuns, drumurile si bataia de joc la care este supusa de unii functionari publici de la Pensii, Viorica Badea a ajuns in pragul disperarii.
Tatal ei a murit, iar mama, Niscov Ioana nu are nici un venit. A depus la sfarsitul anului trecut dosarul pentru pensie de urmas. "Dosarul mamei mele este complet, mi s-a dat numar de inregistrare. Si mi s-a spus sa astept. Nu a venit nici decizia. Cand am intrebat de ce dureaza asa mult, mi s-a raspuns ca sunt foarte multe solicitari si ca sunt anumite criterii dupa care se rezolva. Cand am intrebat care sunt acestea, mi s-a raspuns de catre cei de la Pensii ca nu sunt ei de vina si ca ei nu stiu. Totul se reduce la cozi interminabile, timp pierdut, scandal pe la birouri. Mama mea, o femeie de 82 de ani, in acest moment nu are nici un venit. Nici un leu. Traieste din ce-i dau eu si nepoata. Dar cat pot sa-i dau si eu dintr-o pensie de doua milioane? De cate ori ma duc acolo paseaza dosarul de la un functionar la altul ca sa scape de mine. Oare cei de la Pensii nu au inima? As vrea sa-i vad cum reusesc ei sa traiasca cu zero lei. Oare acesti functionari publici nu au si ei parinti?", se intreaba cu tristete femeia.
Banii inapoi
Iosub Ruxanda are de dat Casei Judetene de Pensii Vrancea (CJPV) 2085 RON. N-a savarsit nici o infractiune, n-a cerut acesti bani. Femeia este pensionara, iar la sfarsitul anului trecut a primit de la CJPV o hartie prin care era instiintata ca in urma unei note de constatare intocmita de compartimentul plati drepturi, a rezultat ca a incasat necuvenit suma de 2085 RON. Pe care trebuie sa-i restituie.
Numai ca femeia nu a cerut acesti bani care i-au fost dati in plus la pensie. Directorul executiv adjunct al CJPV, Chivoiu, spune ca batrana Iosub ar fi de vina pentru acest lucru, deoarece nu s-a prezentat la Casa de Pensii sa declare codul numeric personal. "Este vorba de dosare ale unor persoane care primeau doua pensii-stat si CAP-iar pensiile de la CAP s-au dublat la inceputul anului 2004. Iar o persoana care primea pensie de stat nu avea dreptul la dublarea pensiei CAP. I s-au dat bani in plus si ii da inapoi. Care este problema?", ne-a spus acesta. L-am intrebat cum explica faptul ca respectivei pensionare i s-au dat bani in plus si daca este vorba de greseala vreunui functionar. Directorul ne-a raspuns: "Din greseala, din prostie, care este problema. A incasat bani necuveniti si trebuie sa-i restituie. Potrivit legii, sumele incasate necuvenit cu titlu de asigurari sociale se recupereaza de la beneficiar. De ce nu acceptati plata unor plati gresite. Este vina doamnei Iosub. Noi am anuntat sa se prezinte sa-si declare codul numeric". Numai ca ultima afirmatie a acestuia este ciudata. Oficialul CJPV vorbeste de plati gresite, dar sustine ca este vina pensionarei, care nu a depus CNP-ul. Iar imediat spune ca sistemul informatic nu este chiar asa de bine pus la punct. Mai mult, cateva minute mai tarziu directorul ne spune: "Nu este de vina doamna cu nimic. Daca era de vina facea o infractiune. Dar nici de la Casa de Pensii nu a gresit nimeni. Doamna putea sa faca contestatie. La nivelul judetului mai sunt cam 40 de dosare cu aceleasi probleme. Se pot comite niste erori. N-a facut nimeni majorarea asta, a facut-o calculatorul, pentru ca nu a stiut ca e una si aceeasi persoana pentru ca nu avea CNP-ul. S-a constatat ulterior, dupa ce s-a gasit greseala. Dupa ce s-au luat peste 100 de mii de dosare la mana".
Mortul viu
A decedat, dar traieste. Nu este scenariul unui film, ci cruda realitate de care s-a izbit o pensionara. Elena Filip (foto) a fost privata de pensia pe o luna deoarece figura ca decedata.
"In urma cu trei luni a venit cineva de la posta la mine acasa, intrebandu-ma cine imi da pensia. Luna trecuta, a venit postastul si mi-a spus ca-i pare rau, dar ca nu-mi poate da pensia. Mi s-a spus ca a venit de la Casa de Pensii Sector 6 o instiintare precum ca sunt decedata si nu s-a mai trimis talonul meu de pensie. Am mers imediat la Casa de Pensii. Mi-au spus ca nu este de la ei, dar eu cred ca vina este a celor de la Pensii. Pentru ca m-au pus sa fac o cerere in care sa spun ca nu am primit pensia si din ce motiv. M-au rugat frumos sa nu ma supar, spunandu-mi ca pensia pe luna mai nu mai pot sa mi-o dea, dar ca o sa-mi vina luna viitoare. Inclin sa cred ca incurcatura a fost facuta de Casa de Pensii, avand in vedere ca la posta nu a venit nimic ca sa-mi dea banii", declara Elena Filip.
Pensie de 11 lei
Exista insa multi alti pensionari care au probleme. Spre exemplu, un fost angajat al CAP Suraia conduce in top-urile din judetul Vrancea cu cea mai mica pensie. Dupa o viata de munca, barbatul beneficiaza de o pensie de 11 lei, de aproape 200 de ori mai mica decat cea mai mare din judet care este de 1602 lei. De asemenea, sute de batrani au apelat la serviciile Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Vaslui numai in luna aprilie a acestui an. Cei care fac astfel de credite au nevoie in special de bani pentru efectuarea unor lucrari agricole specifice perioadei si pentru medicamente. Dar si pentru alte probleme. Cum ar fi plata intretinerii pe care nu o pot acoperi numai din pensie sau chiar pentru zarzavaturi si muraturi pentru iarna.
Sute de plangeri la Avocatul Poporului
Unii dintre pensionari s-au adresat institutiei Avocatului Poporului, condusa de Ion Muraru (foto), pentru rezolvarea problemelor care tin, potrivit legii, de Casele de Pensii. Institutii care spun ca au prea putini angajati, motiv pentru care petitiile inregistrate sunt solutionate cu intarziere. In ultimii doi ani, la Avocatul Poporului au fost inregistrate sute de petitii referitoare la problemele pensionarilor si a altor categorii de persoane fizice, care au reclamat incalcari ale dreptului la un nivel de trai decent. Principalele aspecte sesizate in petitiile adresate se refera la nemultumiri legate de recalcularea pensiilor, la nereguli privind determinarea punctajelor si a stagiului de cotizare, intarzieri in efectuarea platii pensiei, precum si in transferul dosarelor de pensionare.