Frattini apara Romania

Comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, a sustinut ca declaratiile unor martori anonimi nu sint suficiente pentru a acuza Romania si Polonia de gazduirea inchisorilor secrete ale CIA. „Nu putem accepta ca martori necunoscuti sa vorbeasca despre centre de detentie secrete", a spus Frattini, criticind raportul intocmit de Dick Marty pentru Consiliul Europei, care incrimina Polonia si Romania.

Atentat iminent in Spania

ETA, care a rupt in urma cu o saptamina armistitiul din martie 2006, are cinci comandouri itinerante formate din 70 de tineri radicali antrenati in America de Sud, iar printre tintele sale s-ar afla Valencia, unde va avea loc Cupa Americii la vele, pe 23 iunie, a scris cotidianul „El Mundo", bazindu-se pe un raport „confidential" al informatiilor militare spaniole, Ciset. Raportul vorbeste despre „un atentat iminent" care ar avea un mare „impact public".

Ajutor refuzat pentru imigranti

Malta si Suedia au cerut sprijinul celorlalte state UE pentru a sustine fluxul de mii de imigranti de origine africana si irakiana. Ministrii de interne europeni nu au ajuns totusi la nici o concluzie. La inceputul lunii, 27 de africani au petrecut trei zile prinsi in plasele de pescuit ale unui vas, in timp ce Malta si Libia se certau cine sa preia operatiunea de salvare. Suedia asteapta, la rindul sau, anul acesta, 20.000 de cereri de azil din partea refugiatilor irakieni. (L.C.)

UE a reluat negocierile cu Serbia

Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, si vicepremierul sirb Bozidar Djelici au reluat miercuri negocierile de apropiere UE-Serbia, dupa o pauza de 13 luni. Negocierile au fost intrerupte de Rehn in mai 2006, din cauza cooperarii insuficiente a Belgradului cu Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie. (L.C.)