Din ce in ce mai multi afgani folosesc opiul pentru a calma durerea din cauza lipsei de medicamente din tara lor. Unele mame administreaza acest drog propriilor copii, ceea ce starneste un val de ingrijorare din partea ONU.
Locuitorii din provi
Din ce in ce mai multi afgani folosesc opiul pentru a calma durerea din cauza lipsei de medicamente din tara lor. Unele mame administreaza acest drog propriilor copii, ceea ce starneste un val de ingrijorare din partea ONU.
Locuitorii din provincia Badakhshan, situata in zona de nord-est a Afganistanului, traiesc intr-o lume a devastarii sociale, asa cum informeaza Reteaua Integrata de Informatii Regionale a ONU (IRIN). Multi dintre acestia consuma opiul fara sa cunoasca la ce pericole se expun, fumand substanta neagra-maronie prin narghilea, din cauza faptului ca nu exista medicamente in aceste sate, noteaza Der Spiegel. Opiul contine morfina, care se comporta initial ca un calmant. El mai contine si codeina care potoleste tusea - de care sufera aproape toata lumea din aceste zone, mai ales copiii, din cauza iernilor aspre. Folosirea substantelor narcotice este interzisa in aceasta tara religioasa, asa cum este scris in Coran. Dar, in prezent, existand o serie de recolte record, tot mai multi afgani se lasa prada drogurilor. Expertii estimeaza ca aproximativ un milion de oameni care locuiesc in zona muntoasa Hindu Kush si pana in desertul din sudul Afganistanului sunt in prezent dependenti de opiu. Efectele sunt serioase in Badakhshan. Aici, sunt in mod deosebit afectate femeile care folosesc opiul pentru a inlocui medicamentele - pe care il administreaza inclusiv copiilor lor. In satul Jokhan, de exemplu, Sadaf, mama a patru copii, foloseste opiul ca tranchilizant, inhaland fumul dintr-o narghilea si apoi expirandu-l in gura copiilor ei. Unul dintre copii are pneumonie, la fel ca multi copii din zona. Dar gratie morfinei, acestia sunt mai linistiti si inceteaza sa mai planga pentru o perioada. Mama nu stie insa ca fumul nu face altceva decat sa agraveze bolile copiilor - si ca acestia vor deveni dependenti, la fel
ca ea. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.