Biserica din satul Ortita din jud. Maramures are nevoie de ajutor. Construita, se pare, in 1830, a suferit unele modificari de-a lungul timpului. In 1966 turnul s-a prabusit si a fost refacut la o inaltime mai mica fata decat cea initiala. Mai tarziu
Biserica din satul Ortita din jud. Maramures are nevoie de ajutor. Construita, se pare, in 1830, a suferit unele modificari de-a lungul timpului. In 1966 turnul s-a prabusit si a fost refacut la o inaltime mai mica fata decat cea initiala. Mai tarziu biserica a fost acoperita cu tabla. In momentul de fata cea mai urgenta interventie ar fi inlocuirea invelitorii, care, desi din tabla s-a deteriorat si in mai multe locuri precipitatiile patrund in interior, distrugand pictura. Exista si cateva locuri unde, din cauza ploii, se distrug barnele din partea superioara a peretilor. Talpile sunt deteriorate in mai multe locuri si se distrug in continuare din cauza faptului ca soclul din piatra este, practic, la nivelul terenului si barnele ce formeaza talpa nu sunt ferite de umezeala (unele intrand deja in putrefactie si astfel punand in pericol sustinerea). Toata documentatia pentru inceperea lucrarilor este aprobata, lipseste doar partea materiala pe care oamenii din aceasta parohie incearca acum sa o obtina de la cei binevoitori, care doresc sa faca ceva pentru acest monument deosebit de valoros. Populatia este imbatranita, satul foarte mic si nu exista posibilitati materiale pentru astfel de lucrari. Abia s-a reusit, cu mari sacrificii, sa fie adunate fondurile necesare proiectului (aproximativ 3.500 RON), dar lucrarile de reparatii se ridica la, aproximativ, 100.000 RON. Ele au fost demarate, dar fondurile necesare finalizarii lor nu sunt suficiente. Contul parohiei este deschis la BCR Baia Mare Cod IBAN: RO94RNCB0182034145310001. (D.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.