CE BEM, CE MANCAM
Daca reusiti sa cititi eticheta batonului de cereale Nesquik, veti afla ca este dezechilibrat nutritional si contine o cantitate foarte mare de zaharuri.

Batonul "de cereale cu gust delicios de ciocolata Nesquik"
CE BEM, CE MANCAM
Daca reusiti sa cititi eticheta batonului de cereale Nesquik, veti afla ca este dezechilibrat nutritional si contine o cantitate foarte mare de zaharuri.

Batonul "de cereale cu gust delicios de ciocolata Nesquik" are o lista de ingrediente foarte lunga. Ca sa o citesti, este nevoie de o lupa, pentru ca literele sunt foarte mici si au o culoare asemanatoare cu cea a ambalajului. Totusi, am reusit sa aflam ce contine: "cereale 29,5% (gris de porumb 12,7%, faina integrala de grau 10,6%, faina de grau 4,4%, ovaz integral 1,8%), sirop de glucoza, zahar, ulei vegetal, lapte condensat dulce 10,1% (lapte, zahar), lapte praf condensat 8,3%, sirop de zahar invertit, agenti de umezire (sorbitol E420, glicerina E 422), maltodextrina, cacao pudra, dextroza, cacao cu continut redus de grasime, emulgator (lecitina de soia E 322), sare, antioxidanti (acid asorbic E 300, extract bogat in tocoferol, alfa-tocoferol E 307), aroma, corector de aciditate (fosfat trisodic E 339), vitamine (niacina, acid pantotenic, vitamina B6, riboflavina (vit. B2), tianina (vit.B1), acid folic, vitamina B12), si minerale (calciu, fier). Produsul contine gluten si poate contine urme de arahide, migdale si alte fructe in coaja". Cu aceleasi litere mici, producatorul specifica si care sunt valorile nutritionale pentru 100 de grame de produs: valoare energetica 1.779 kj/423 kcal, proteine 7,1 g, glucide 67,0 g, lipide 14,0 g, vitamine si minerale 100 g, tianina (vit. B1 0,98 mg, riboflavina (vit. B2) 1,12 mg, niacina 12,61 mg, vitamina B6 1,41 mg, acid folic 140 (g, vitamina B12 0,70 (g, acid pantotenic 4,20 mg, calciu 960 mg, fier 9,80 mg.

ANALIZA. Batonul are o valoare energetica mare si un profil nutritional dezechilibrat, cu un mare exces de glucide cu index glicemic ridicat si un continut semnificativ de grasimi vegetale si de origine animala (din lapte), ne spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. De asemenea, produsul mai contine si o sursa de fosfat, de care trebuie tinut cont, in contextul in care acesta se regaseste in multe alte alimente.

CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat a fi consumat frecvent de catre copii, supraponderali, obezi, suferinzi de afectiuni cardiovasculare, hepatici. De asemenea, specialistul spune ca este contraindicat diabeticilor si interzis celiachicilor.


Rubrica "Ce bem, ce mancam" se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele pe care acestea le au asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numarul de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43 sau pe adresa de e-mail bundeconsum@ jurnalul.ro. Ne puteti trimite sugestiile dumneavoastra la nr. de fax 021-318.20.35. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, fie el bautura sau produs alimentar, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numarul 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti, ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale specificate de producatori pe eticheta acestuia, fara a-i prezenta produsul care urmeaza sa fie analizat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.