Fostul presedinte al PSD lanseaza semnale ca nu mai are loc pe banca de rezerva a social democratilor.

Au trecut aproape doi ani de cind Adrian Nastase a intrat in „adormire". Ion Iliescu, cel impotriva caruia nu a indraznit in 2005 sa candideze la congresul de pomina al PSD, i-a recomandat sa ia o pauza de tacere de un an. Nastase s-a dovedit a fi un invatacel mai mult decit serios: a scris editoriale si a facut glumite ieftine, dar numai de pe margine, vreme de doi ani.

De citeva zile, in jurul acestui personaj e multa agitatie. Fostul premier insusi ar planui, scriu ziarele, o „alternativa Nastase pentru reforma PSD". La tirgul de carte de saptamina trecuta, acolo unde si-a lansat un cartoi, a venit multa lume; buna parte din audienta lui Nastase de extractie politica de la Bookfest a fost alcatuita din politicieni scosi pe linie moarta in PSD.

Proba de viata pe care incearca sa o dea politicianul Nastase a stirnit, dupa cite se pare, si reactii in rindul colegilor social democrati. Un cotidian central, „Romania libera", scrie ca „echipa" lui Adrian Nastase (care, mi-a sarit in ochi asta recent, a spus ca, desi el a fost tradat de multi, continua sa creada in echipa) este botezata „Grupul de initiativa de pe linga DNA". Eticheta fireasca, de altfel, daca avem in vedere ca Miron Mitrea are doua dosare la DNA, Ion Stan si Serban Mihailescu, cite unul, tot la DNA, iar Adrian Nastase insusi e trimis in judecata in doua dosare, cu acuzatia de coruptie.

Tresarirea de orgoliu a lui Nastase e reala; insa puterea sa reala de a reveni la cirma PSD este foarte mica. Exista insa si o alta ratiune pentru care subiectul „Nastase reloaded" e scos in fata. PSD s-a prabusit in propria-i osinza si nu da semne ca ar avea, inghetin-du-si actuala conducere, resurse de a salta electoral. Nastase e, in acest sens, o buna sperietoare pentru o formula de conducere care contabilizeaza esec dupa esec. Cit despre capacitatea sa de a reforma acest partid, ea e chiar nula. Sa ne imaginam putin ce-ar fi daca, prin absurd, in curind lumea ar trebui sa isi aduca din nou aminte de „portofoliul" de imagine al lui Adrian Nastase, in cazul in care acesta ar redeveni presedinte al PSD. Cu Nastase presedinte, PSD ar avea de rezolvat si mai multe probleme decit o face acum.

Cristian Patrasconiu este senior editor