In valurile de aderare ce ar putea urma Romaniei si Bulgariei, nici un stat nu va mai fi acceptat in Uniunea Europeana doar in schimbul promisiunii ca va face reforma. Bruxellesul s-a "ars" suficient de tare in urma aderarii celor doua tari, comentea
In valurile de aderare ce ar putea urma Romaniei si Bulgariei, nici un stat nu va mai fi acceptat in Uniunea Europeana doar in schimbul promisiunii ca va face reforma. Bruxellesul s-a "ars" suficient de tare in urma aderarii celor doua tari, comenteaza publicatia Financial Times.

Amenintarea cu aplicarea clauzei de salvgardare este singura metoda prin care Uniunea Europeana poate "stimula" Romania si Bulgaria sa ia in serios procesul de reforme promis. Aceasta este concluzia unei analize publicate de Financial Times, care subliniaza ca in clipa in care cele doua state au avut garantia ca se vor alatura UE la 1 ianuarie 2007, nu au mai vazut suficiente motive pentru a-si indeplini angajamentele. "Prea devreme". "Aderarea Romaniei si Bulgariei la UE reprezinta o lectie de invatat pentru Bruxelles, in sensul ca nici o alta tara candidata nu va mai primi aviz favorabil de integrare doar pe baza promisiunii ca va desfasura reforme ulterior", se arata in textul citat.
"I-am lasat sa intre prea devreme", a declarat Daniel Cohn-Bendit, unul din liderii grupului ecologist din Parlamentul European. "Am spus DA inainte ca reformele sa fie implementate", a adaugat el.

Acum, doar amenintarile cu aplicarea unor sanctiuni mai pot convinge cele doua guverne sa isi ia munca in serios, mai noteaza Financial Times. In aceste conditii, Bruxellesul a inteles o lectie care ii va fi de folos in urmatoarele valuri de extindere, oricand ar avea ele loc. Astfel, Comisia Europeana, care conduce negocierile de aderare dintre UE si o tara candidata, ar putea pune la punct criterii mult mai stricte pentru potentialii noi membri. Primii "beneficiari" se anunta a fi statele din Balcani, in frunte cu Croatia, precum si Turcia, comenteaza FT. Nici o tara nu va mai primi unda verde doar pe baza promisiunilor ca va efectua reforme ulterior datei aderarii. Totusi, comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, a declarat, zilele trecute, ca nu ia in calcul la modul serios aplicarea unor clauze de salvgardare pe domeniul sau pentru Romania si Bulgaria. El a spus ca ambele state au inregistrat progrese in ceea ce priveste reformele din sistemul judiciar si combaterea crimei organizate, desi unele probleme persista, ca de exemplu intervalul de timp foarte lung necesar pentru a aduce in instantele din Bulgaria suspectii de infractiuni. Viitorii membri ai UE ar putea fi mai pregatiti, dar procesul de extindere va fi sensibil incetinit. Prima afectata va fi Croatia, care spera sa adere pana in 2010.


Sumbru
Situatia actuala din Romania si Bulgaria, "tari afectate de crize politice si coruptie", se alatura problemelor din Kosovo, pentru a creiona un portret nu tocmai flatant viitoarelor sau potentialelor extinderi europene, este de parere Ron Asmus, membru al German Marshall Fund din Bruxelles. Increderea politicienilor, dar si a cetatenilor europeni fata de o extindere in zona Balcanilor este afectata, mai ales in conditiile in care aceasta regiune a fost descrisa drept "gaura neagra a Europei" chiar de comisarul european pentru Extindere, finlandezul Olli Rehn. Unele state comunitare, precum Olanda, cer includerea noilor criterii de aderare in textul Tratatului constitutional.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.