Medicii ii interzic pilotului polonez de Formula 1 sa urce in monopost pentru cursa de la Indianapolis.

Medicii germani avertizeaza ca pilotul polonez Robert Kubica, supravietuitorul unui accident violent in Marele Premiu al Canadei, r

Medicii ii interzic pilotului polonez de Formula 1 sa urce in monopost pentru cursa de la Indianapolis.

Medicii germani avertizeaza ca pilotul polonez Robert Kubica, supravietuitorul unui accident violent in Marele Premiu al Canadei, risca sa sufere de "sindromul celui de-al doilea impact", care i-ar putea fi fatal daca nu face o pauza dupa comotia suferita pe circuitul de la Montreal, scrie Bild. "Dupa o noua comotie este posibil sa apara probleme senzoriale si motrice, pierderi de memorie si tulburari de vedere, iar, in cel mai rau caz, creierul ar putea fi supus unei presiuni atit de mari, incit sa duca la deces. Eu consider ca este foarte riscant ca pilotul sa concureze din nou, fara a face nicio pauza", a declarat medicul german Bernd Kabelka. Neurologul german Paul Hinse recomanda si efectuarea urgenta a unei electroencefalograme, iar fostul medic din Formula 1, Sid Watkins, confirma ca nu ar fi intelept ca pilotul polonez sa concureze fara pauza: "Dupa un asemenea accident, corpul si capul patesc intotdeauna ceva. Daca imediat dupa suferi un nou accident, acesta poate deveni foarte periculos".

Robert Kubica a suferit, duminica, doar o comotie cerebrala si o entorsa la glezna dreapta. Accidentul a avut loc in turul 27, cind dupa un acrosaj cu masina Toyota a lui Jarno Trulli la viteza de aproximativ 250 de kilometri/ora , monopostul lui Kubica s-a ridicat in aer si a fost proiectat intr-un parapet de protectie al circuitului, apoi s-a rostogolit de mai multe ori si s-a izbit de zidul de pe partea cealalta a pistei. Kubica a fost transportat initial la centrul medical al circuitului, iar organizatorii au anuntat ca starea sa de sanatate este stabila. El a fost transportat ulterior cu elicopterul la spitalul Sacre-Coeur din Montreal.

Sporturile cu cel mai mare risc de apartie a "sindromului celui de-al doilea impact" sint boxul, fotbalul american, hocheiul pe gheata, dar si fotbalul. De aceea, capitanul echipei Chelsea, John Terry, a facut o pauza la inceputul lunii martie, dupa ce a fost lovit cu piciorul in cap de francezul Abou Diaby, la meciul cu Arsenal, din finala Cupei Ligii Angliei (scor 2-1 pentru Chelsea).

Kubica risca sa i se interzica sa piloteze pentru o perioada, ca masura preventiva de siguranta. Pilotul BMW va fi supus, joi, unui test al FIA, pe circuitul de la Indianapolis, pentru a-i evalua viteza de reactie, coordonarea si gindirea logica.

Vezi teribilul accident din Canada:


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.