Cel mai original si prolific jazzman din ultimii ani, norvegianul Jan Garbarek, este vedeta Festivalului de Jazz de la Garina de anul acesta.

Intre 12 si 15 iulie, la Garina va avea loc cea de-a unsprezecea editie a Festivalului de Jazz, organizat de Fundatia Culturala Jazz Banat. Anul acesta, invitatii vor satisface pina si gusturile celor mai rafinati cunoscatori.

Jan Garbarek este unul dintre numele pe care orice festival de jazz din lume si le-ar dori pe afis. Si-a inceput cariera la sfirsitul anilor 60 si a abordat de atunci foarte multe stiluri, de la muzica clasica si jazz pina la muzica traditionala, pe care le integreaza si le redescrie in piesele sale. Influente scandinave sau orientale, motive ascetice sau imagini medievale, toate se regasesc in cele peste saizeci de albume ale sale, fie ca este vorba despre proiecte solo sau colaborari. Este unul dintre primii jazzmani care au introdus in muzica lor sintetizatoarele, combinind soundul electronic cu cel al jazzului inspirat de muzica popoarelor. Numele sau este foarte strins legat de label-ul ECM, cunoscut pentru promovarea muzicii experimentale. A colaborat cu artisti foarte importanti, cum ar fi Keith Jarrett, Anouar Brahem, Gary Peacock sau Bade Fateh Ali Khan. Se numara printre cei care au initiat asa-numitul jazz ambiental, optind mai degraba pentru compozitii bine elaborate decit pentru improvizarea specifica jazzului. Garbarek nu este numai compozitor, ci si saxofonist, iar la inceputul anilor 70 a devenit solistul de la European Quartet, al lui Keith Jarrett. Pe 13 iulie, va concerta la Garina alaturi de pianistul Rainer Bruninghaus, percutionistul Manu Katche si contrabasistul Eberhard Weber.

Un alt invitat important al Festivalului de la Garina este chitaristul Scott Henderson, unul dintre cei mai valorosi chitaristi de jazz si blues din anii 80-90. Henderson va avea un performance pe 15 iulie, alaturi de basistul John Humphrey si de Alan Hertz, la tobe.

Vor concerta, de asemenea, grupul german Dixi Krause "Bass and Fusion", feat, Von Lech si trioul polonez Maciej Sikala. Teodora Enache, grupul Acum, Berti Barbera&4 Given sint citiva dintre artistii romani care vor sustine concerte pe scena festivalului.

Partea rezervata muzicii este completata de workshopuri pentru copii, la care vor fi prezenti si citiva dintre muzicienii invitati, pentru a face improvizatii pentru public.

Preturile biletelor nu au fost inca stabilite, urmind a fi publicate pe site-ul festivalului, aflat inca in constructie.

Despre jazzmanul Jan Garbarek si proiectele sale muzicale, mai multe pe www.cotidianul.ro/select