Un director comercial din trustul de presa al lui Dan Voiculescu, Dida Dragan si Victor Socaciu sint trei dintre noii "supraveghetori" ai televiziunii publice, dupa votul de ieri al comisiilor de cultura din Parlament.

Comisiile pent

Un director comercial din trustul de presa al lui Dan Voiculescu, Dida Dragan si Victor Socaciu sint trei dintre noii "supraveghetori" ai televiziunii publice, dupa votul de ieri al comisiilor de cultura din Parlament.

Comisiile pentru cultura reunite ale Parlamentului au aprobat, marti, lista cu membrii titulari si supleanti ai Consiliului de Administratie (CA) al Societatii Romane de Televiziune, fara propunerile Presedintiei si ale PD, care care vor fi analizate ulterior, pina pe 20 de iunie.

Chiar daca s-au terminat cu vot favorabil, audierile viitorilor membri ai CA al TVR au cuprins citeva obiectii din partea parlamentarilor. Acestea s-au indreptat catre propunerea Partidului Conservator, Razvan Barbato, care este si director comercial la Intact Production, firma din trustul de presa al lui Dan Voiculescu. Cel care a ridicat problema conflictului de interese a fost deputatul UDMR Marton Arpad. Deputatul a votat totusi propunerea PC, insa numai dupa ce conservatorul George Copos l-a asigurat ca Barbato va renunta la pozitia de manager dupa numirea oficiala. "Noi am nominalizat un profesionist in domeniu. Ce importanta are unde lucreaza acum. Pe oricine ar fi nominalizat PC, sint convins ca tot existau suspiciuni", a explicat alegerea conservatorului Sabin Cutas.

"In momentul in care vor fi validati de catre plen, ei trebuie sa renunte la functii care ar putea crea un conflict de interese. Legea interzice incompatibilitatea pe perioada derularii unui mandat, nu inainte sau dupa finalizarea lui", explica pentru Cotidianul Catalin Micula, presedintele Comisiei de cultura din Camera Deputatilor.

"Viitoarea lege la care lucram si care sper sa apara in curind va interzice desemnarea de candidati aflati in astfel de situatii", arata o posibila solutie PSD-istul Radu Podgoreanu. Democratul Valentin Iliescu ajunge la aceeasi concluzie: "Este clar ca exista un conflict de interese. Dar, pe legea actuala, nu exista vreo posibilitate de blocare a candidaturii. Concluzia este una singura: trebuie modificata cit mai repede legea".

"E o chestie de etica. Nu cred ca tara a ajuns acolo incit sa tinem cont de incompatibilitatile morale. Cu legea e simplu, facem ordine in doua minute", crede presedintele interimar al Consiliului National al Audiovizualului, Attila Gasparik, care adauga ca CNA nu are nici o autoritate in aceasta privinta. In Legea nr. 41/1994, republicata, se arata la articolul 23 ca "membrii Consiliului de Administratie si membrii comitetului director nu pot face parte din Consiliul de Administratie al unei societati comerciale care are activitate in domeniul audiovizualului".

La audierile din Parlament a stirnit polemica si "lipsa competentelor economico-financiare" ale Didei Dragan, propusa in CA al TVR de Partidul National Liberal. Deputatii au decis insa ca nu e neaparat necesar ca fiecare persoana sa se priceapa la tot. Recunoscind ca nu are o experienta manageriala prea bogata, Dida Dragan a subliniat ca este un om "responsabil" si compenseaza cu "foarte mult bun-simt".

Parlamentul urmeaza sa valideze in plen candidatii pentru CA al SRTv miercurea viitoare. De altfel, comisiile de cultura vor audia pina pe 20 iunie si propunerea Presedintiei, Catalin Avramescu, si pe cea a PD-ului, Alexandru Lazescu, fost director executiv al SRTv. Partidul Democrat si Presedintia nu si-au numit reprezentanti in vechiul consiliu, sustinind depolitizarea institutiilor publice de media. Valeriu Turcan, purtatorul de cuvint al Presedintiei, a explicat schimbarea de pozitie prin "lipsa evidenta de dorinta din partea majoritatii partidelor, cu doua exceptii, de a adopta o lege noua". De altfel, propunerea Presedintiei a stirnit reactii aprinse printre parlamentari. "O propunere-surpriza in raport cu parerile pe care domnul Avramescu si le-a expus public in legatura cu Parlamentul. La audieri trebuie sa clarificam pozitia dumnealui fata de Parlament", sustine Micula. "O persoana care spune ca democratia adevarata este cea fara Parlament n-are ce cauta intr-un astfel de consiliu", declara si Marton Arpad, deputat UDMR.

Consiliul de Administratie al televiziunii publice a fost demis pe 23 mai anul acesta, dupa ce raportul de activitate al SRTv pe anul 2006 a fost respins in plenul Parlamentului.

Nicolau la CAN In sedinta de miercuri, 20 iunie, a Camerelor reunite ale Parlamentului se va vota numirea lui Valentin Nicolau ca membru in Consiliul National al Audiovizualului, in locul lui Ralu Filip. Fostul presedinte TVR a fost propus de PSD si a primit deja avizul din partea comisiilor de cultura ale Parlamentului. Si Nicolau este actionar la o companie care gestioneaza un post de radio cultural, nelansat inca pe piata. La fel ca in cazul viitorilor titulari in CA al TVR, Nicolau sustine ca va renunta la calitatea sa de actionar dupa validarea in functie de catre Parlament.

Propunerile pentru CA al TVR Presedintie: Catalin Avramescu

Guvern: Vlad Velcu

PSD: Alexandru Sassu, Anne Juganaru si Victor Socaciu

PNL: Dida Dragan

PD: Alexandru Lazescu

PRM: Radu Toma

UDMR: Stanik Istvan

PC: Razvan Barbato

Minoritatile nationale: Raico Cornea

Angajatii TVR: Sorin Burtea si Marian Voicu

Cititi la www.cotidianul.ro/select Legea de functionare a posturilor publice


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.