Cel de-al saptelea, si ultimul, volum din ciclul „Harry Potter" va fi lansat in toata lumea pe 21 iulie.

Daca incepind din 1997 Harry Potter a devenit una dintre figurile cel mai puternic impregnate in imaginarul copiilor si nu numai, peste aproape o luna, aventura copilului-vrajitor va lua sfirsit. J.K. Rowling (foto) isi va lansa pe 21 iulie ultima carte din seria care a facut-o hipercelebra in intreaga lume. Imediat dupa miezul noptii, cel de-al saptelea volum al lui Rowling, „Harry Potter and the Deathly Hallows", va fi lansat concomitent in tarile vorbitoare de limba engleza, iar in Statele Unite la citeva ore distanta, din cauza diferentelor mari de fus orar.

Harry Potter a devenit unul dintre personajele-cult alte ultimilor ani, atragind milioane de fani din toata lumea si implicit incasari tuturor celor care au stiut sa utilizeze capitalul de imagine al lui Harry. Lansarea ultimului volum al lui Rowling se anunta un eveniment de proportii singulare pentru ceea ce inseamna piata de carte. Distribuitorii, printre care se numara Barnes&Noble sau Borders, au anuntat ca, pina in acest moment, s-au inregistrat comenzi-record pentru acest titlu.

Pe site-ul Amazon.com, doritorii s-au inscris pe lista de asteptare imediat dupa anuntarea aparitiei, la 1 februarie, mentinindu-se pe primul loc in topul celor mai bine vindute carti. Tirajul primei editii, conform Editurii Scholastic, va fi de 12 milioane de exemplare. In noaptea lansarii, la Muzeul de Istorie Naturala din Londra, Rowling va da autografe pentru 1.700 de copii, care-si vor cistiga acest privilegiu in urma unei trageri la sorti.

Harry Potter nu mai este de mult un simplu personaj, iar cartile lui J.K. Rowling au depasit, la rindul lor, proportiile unui fenomen local. De cind

s-a deschis apetitul publicului pentru aventurile elevilor de la Scoala de Vrajitorie Hogwarts, marketingul a trecut la treaba. Astfel, camera din hotelul Balmoral din Edinburgh, unde scriitoarea a terminat ultimul roman din seria „Harry Potter", va aduce foarte multi turisti. Pe o placuta de marmura din aceasta camera se afla inscriptionat mesajul scriitoarei: „J.K. Rowling a terminat de scris «Harry Potter and the Deathly Hallows» in aceasta camera (652), pe 11 ianuarie 2007". De cind a facut public faptul ca seria aventurilor lui Harry Potter a luat sfirsit, pe site-urile fanilor au aparut o multime de ipoteze despre deznodamintul povestilor, dar s-au si divulgat informatii despre cum a decis Rowling sa puna punct acestei serii. Acest lucru a determinat-o pe scriitoare sa faca o cerere publica pentru ca toti cei care detin aceste informatii sa nu le divulge si celorlalti. Nu pentru ca s-ar fi temut de scaderea incasarilor, ci de diminuarea placerii cititorilor.

Intr-un interviu, J.K. Rowling a povestit despre cum traieste aceasta despartire de personajul sau: „Dintotdeauna am stiut ca povestea lui Harry se va sfirsi cu cea de-a saptea carte, dar despartirea a fost la fel de grea cum mi-am inchipuit-o. Dar, chiar si atunci cind regret acest lucru, am sentimentul unei mari realizari. Niciodata n-am mai trait un asemenea amestec de sentimente, n-am visat niciodata ca as putea fi in acelasi timp ranita si euforica".Fanii lui Harry Potter care au luat cu asalt olibrarie bucuresteana acum doi ani se vorbucura anul acesta de o lansare si maispectaculoasa. Cu toate acestea, aparitia ultimului volum din seria lui Rowling va destabiliza cu siguranta piata de carte. Daca cele sase carti publicate pina acum despre misterioasele aventuri ale lui Harry, cele cinci ecranizari si jocurile video inspirate de acest personaj au tinut cu sufletul la gura publicul cititor timp de zece ani, ce se va intimpla dupa ce povestea va avea un deznodamint definitiv? Cei de la „The Guardian" l-au contactat pe editorul Barry Cunningham, descoperitorul lui Harry Potter, pentru a afla daca s-a gasit un „urmas" pentru J.K. Rowling. Daca se mai facusera citeva propuneri de titluri pentru a compensa pierderea unei asemenea figuri-icon din literatura pentru copii, pina nu de mult, nici una dintre ele nu avea potentialul unei veritabile alternative. Carti precum „A Series of Unfortunate Events" - Lemony Snicket sau „Chronicles of Ancient Darkness" - Michelle Paver au devenit destul de cunoscute, dar fara sa atinga, nici pe departe, popularitatea eroului lui Rowling.

Dar intuitia celebrului editor Cunningham se pare ca a detectat un substitut competititv pentru Harry Potter. „Tunnels" este titlul pe care el il considera suficient de puternic pentru a acoperi golul lasat de sfirsitul ciclului „Harry Potter". Roderick Gordon si Brian Williams sint autorii acestei povesti despre un baietel arheolog care descopera o lume noua, plina de mistere ce asteapta sa fie elucidate de milioanele de copii si parinti cumparatori din intreaga lume. Primul tiraj al cartii, pus in vinzare intr-o librarie din Norfolk, a fost epuizat in doar citeva ore, semn bun pentru inceputul unei masive campanii de marketing in jurul acestei carti. Si, cum era de asteptat, promitatoarea poveste nu va ramine doar intre copertele unei carti: Cunningham se afla momentan in tratative cu o casa de productie cinematografica, interesata de transpunerea in film a volumului „Tunnels".

Mai multe despre cartile, filmele si jocurile "Harry Potter", pe www.cotidianul.ro/select