Modificarile de ultima ora prevad ca despagubirile in numerar pentru imobilele confiscate de comunisti vor fi mai mici si vor fi acordate in rate.Persoanele indreptatite la despagubiri in numerar acordate de stat prin Fondul Proprietatea, pentru imobilele confiscate in perioada comunista si care nu mai pot fi restituite in natura, nu vor mai primi banii intr-o singura transa. In plus, suma prevazuta initial in proiectul de modificare a legislatiei FP a fost micsorata de la 200.000 de euro la 500.000 de lei (sub 150.000 de euro).

Potrivit declaratiilor facute ieri de ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, despagubirile in numerar vor fi defalcate in sume maxime anuale de 100.000 de lei, ceea ce inseamna ca pentru a primi despagubirea maxima o persoana va trebui sa astepte cinci ani.

Chiar si asa, statul va avea de plata, in ultimul trimestru al acestui an, suma de 10-20 de milioane de euro. Pentru compensatiile mai mari de 500.000 de lei, despagubirea se va face in actiuni ale Fondului Proprietatea, care, crede Vosganian, vor putea fi tranzactionate la bursa in primavara anului viitor. Daca un titlu de despagubire este emis pe numele mai multor persoane, atunci toate acestea vor trebui sa fie de acord cu despagubirea in numerar. Plafonul de 500.000 de de lei se aplica tuturor celor indreptatiti si nu fiecaruia in parte.

Proiectul de ordonanta dateaza inca din vara anului trecut. Dupa nenumarate aminari, Vosganian a mai facut ieri o promisiune. Ministrul a spus ca proiectul urmeaza sa fie discutat cu grupurile parlamentare, iar ulterior va fi adoptat de Guvern. In cel mult doua luni de la adoptarea ordonantei vor fi elaborate norme de aplicare a acesteia. Aceasta inseamna ca despagubirile vor deveni efective

de-abia la inceputul toamnei. Proiectul urma ieri sa fie inminat premierului Tariceanu si va trebui adoptat de Guvern pina la inceperea vacantei parlamentare, pe 4 iulie.

Listarea FP este imposibila, in actuala forma a legii, si de aceea s-a impus modificarea legislatiei de infiintare a FP. Pentru a fi listate la bursa de valori, titlurile FP, ca si cele ale altor organisme de plasament colectiv, trebuie sa indeplineasca insa citeva cerinte Ądure", cum ar fi functionarea acestuia in ultimii trei ani sau existenta unui numar suficient de actiuni distribuite publicului, conditii imposibil de indeplinit. Ordonanta relaxeaza aceste conditii si permite plata la cerere in numerar.

FP a fost creat in 2005 pentru despagubirea a circa 150.000 de proprietari ale caror averi au fost confiscate pina in 1989. FP are actiuni in valoare estimata de 4 miliarde de euro, la peste 100 de societati romanesti, fiind considerat cel mai mare fond de investitii din Europa de Est.