>> 20 de ani inchisoare - o condamnare exemplara, in lipsa, pentru cel mai cautat terorist din Romania.

>> Urmaritul international Hayssam si-a facut apararea prin telefon, intervenind in direct, la o emisiune televizata, pentru a doua oar
>> 20 de ani inchisoare - o condamnare exemplara, in lipsa, pentru cel mai cautat terorist din Romania.

>> Urmaritul international Hayssam si-a facut apararea prin telefon, intervenind in direct, la o emisiune televizata, pentru a doua oara in decurs de zece zile.

>> Jurnalistii rapiti vor primi cate doua milioane de euro cand o vrea Hayssam. Judecatorii curtii de apel Bucuresti l-au condamnat pe sirianul Omar Hayssam la 20 de ani inchisoare (pedeapsa maxima pentru terorism) si 10 ani interzicerea unor drepturi cetatenesti, in procesul jurnalistilor rapiti in Irak. Totodata, instanta a dispus plata a doua milioane de euro ca daune morale pentru fiecare dintre cei trei ziaristi. In acest sens, judecatorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri ale sirianului.
Curtea de Apel a mai dispus sa nu revoce mandatul de arestare emis pe numele sirianului. Decizia instantei poate fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Hayssam este acuzat de savarsirea infractiunilor de lipsire de libertate si terorism deoarece ar fi finantat o grupare terorista din Irak in vederea rapirii jurnalistilor romani.
La scurt timp dupa aflarea sentintei, Omar Hayssam a sunat in direct la o televiziune si si-a exprimat indignarea in legatura cu pedeapsa primita. Timp de jumatate de ora, Hayssam a raspuns mai multor intrebari ale reporterilor si s-a disculpat. "Ma asteptam la aceasta decizie, dar imi voi demonstra nevinovatia. Condamnarea o stiam din primele doua saptamani de arest. Justitia nu si-a facut treaba. Noi am depus mai multe acte la dosar care nu au fost luate in seama", a declarat Omar Hayssam, care a uitat ca a fost eliberat din arest de aceeasi ju-decatoare care l-a condamnat la doua decenii de inchisoare.
El a mai promis ca va depune probe noi cu ocazia recursului de la ICCJ si ca se va adresa instantelor internationale daca acestea nu vor fi luate in considerare.
Hayssam a mai precizat ca persoanele vinovate de rapirea celor trei jurnalisti "se plimba liber prin Romania" cu stiinta autoritatilor si a cerut o audiere a celor implicati in acest caz, fara a da nume.
Intrebat daca are de gand sa se intoarca in tara, Hayssam a raspuns: "Daca se face dreptate, da! Dar nu asa cum functioneaza justitia in Romania. Doamna judecator avea o idee preconceputa sau dictata, mai bine spus!", a completat Hayssam cu referire la eliberatoarea sa, judecator Sofica Dumitrascu. Afaceristul sirian a mai precizat ca nu se intoarce in Romania pentru a fi "circul si jucaria tuturor. Sa vin in tara pentru avansarea in grad a unuia sau altuia si sa devina vedeta TV pe spinarea mea?", s-a intrebat retoric Hayssam.
Sirianul nu a vrut sa raspunda daca mai are proprietati in tara pe care s-a impus sechestru asigurator. De altfel, nici jurnalistii rapiti nu sunt deloc convinsi ca vor vedea vreun ban din partea sirianului. "Ma indoiesc ca mai are afaceri sau conturi pe numele sau in tara. A avut grija sa-si ascunda urmele", a declarat Ovidiu Ohanesian.
DISPARITIE
Omar Hayssam a fost arestat preventiv
La data de 28 martie 2005. Dupa un an, a fost eliberat pe motive medicale, la cererea procurorului de caz. Timp de doua luni, nu s-a prezentat la nici un termen al procesului. Avocatii acestuia sustin in mod repetat ca sirianul este internat intr-o clinica si nu se poate prezenta la proces deoarece urmeaza tratamente cu citostatice. Intr-un final, instanta emite un mandat de aducere, dar Hayssam nu mai este de gasit. Ulterior, autoritatile recunosc ca sirianul a parasit fraudulos tara, fara a explica modul in care a trecut frontiera. La data de 20 iulie 2006, sefii SRI si SIE au fost nevoiti sa demisioneze ca urmare a disparitiei lui Omar Hayssam, cercetat pentru terorism. O zi dupa, demisioneaza si procurorul general Ilie Botos.
Nici o institutie nu si-a asumat fuga din tara a afaceristului, in conditiile in care Hayssam a declarat, ieri, ca a fost monitorizat ani de zile de serviciile secrete romane.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.