Senatorii au hotarit ieri sa nu acorde Guvernului prerogative legislative pe perioada vacantei parlamentare.

Plenul Senatului a votat ieri impotriva legii care ar fi permis Guvernului sa emita ordonante in timpul celor trei luni de vacanta parlamentara. La dezbaterile generale pe marginea legii, PSD, PD, PRM, PC si PLD au anuntat ca nu vor vota acest proiect. Tonul l-a dat liderul social democratilor, Mircea Geoana, care a afirmat de la tribuna: „Nu exista premisele politice pentru ca grupul parlamentar al PSD din Senat si Camera Deputatilor sa voteze in favoarea acestei legi. Consideram ca Guvernul Romaniei are suficient de multe sarcini de indeplinit si obligatii de respectat pentru a nu primi pe perioada vacantei de vara abilitarea din partea Parlamentului pentru a emite ordonante de urgenta", a spus Geoana.

Drept urmare, s-a supus la vot direct respingerea proiectului de lege, desi in comisiile de specialitate primise raport de adoptare. S-au inregistrat 47 de voturi pentru respingere, 17 voturi impotriva, iar 4 senatori s-au abtinut de la vot. Votul reprezinta o premiera absoluta in relatia Parlament-Guvern. Decizia a fost insa una politica si a apartinut PSD, care a transmis astfel un avertisment guvernului Tariceanu II. Liberalii incearca sa minimalizeze esecul. „Votul dat de Senat impotriva legii de abilitare a Guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare nu dovedeste ca Executivul nu mai are sprijin, deoarece sustinerea se constata doar prin motiune de cenzura", a declarat dupa sedinta vicepresedintele PNL Teodor Melescanu.

Verdictul final va fi dat insa de Camera Deputatior. Aici, o parte a opozitiei s-ar putea sa schimbe votul. „Nu am luat inca o decizie", ne-a declarat ieri liderul deputatilor social democrati, Viorel Hrebenciuc. Surse din conducerea PSD sustin totusi ca, cel mai probabil, deputatii acestei formatiuni vor vota invers decit colegii lor senatori. „Am demonstrat ce doream sa demonstram, in plus, deputatii sint mai multi si s-ar putea sa nu fie mai putin dispusi sa fie adusi din vacanta", ne-au precizat sursele.

Cu doua zile in urma, social democratii anuntau prin vicepresedintele Cristian Diaconescu ca nu au renuntat la ideea depunerii unei motiuni de cenzura. Decizia va fi luata dupa o discutie cu premierul si citiva ministri „despre posibilitatea de a corecta neajunsurile guvernarii".

In replica, Guvernul i-a amenintat pe parlamentari ca ii va aduce la munca in perioada vacantei. „Daca si la Camera Deputatilor se va reproduce votul de la Senat, atunci Guvernul va cere sesiune extraordinara pentru adoptarea ordonantelor de urgenta. Potrivit articolului 115 din Constitutie, Guvernul poate emite ordonante de urgenta atunci cind are situatii extraordinare, inclusiv pe durata vacantei Legislativului, si poate convoca parlamentarii in cinci zile", a explicat secretarul de stat pentru relatia cu Parlamentul, Cristina Pocora.

Ce solicita Executivul Rectificarea bugetului de stat, a bugetului asigurarilor sociale pentru marirea pensiilor incepind cu 1 septembrie, Fondul Proprietatea, salarizarea personalului militar din institutiile publice sint principalele acte normative incluse in proiectul de lege de abilitare a Guvernului de a emite ordonante pe durata vacantei parlamentare (1 iulie - 31 august 2007). In cazul in care legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante va fi respinsa si in Camera Deputatilor, Executivul va fi obligat sa-si puna in aplicare programul prin ordonante de urgenta.

Cele mai recente declaratii ale premierului Tariceanu, pe www.cotidianul.ro/select