In majoritatea tarilor europene varsta de pensionare a barbatilor este egala cu cea a femeilor, situatie care va fi implementata si in Romania, dar, in prezent, 85% dintre romani considera ca femeile ar trebui sa se pensioneze mai devreme decat barba
In majoritatea tarilor europene varsta de pensionare a barbatilor este egala cu cea a femeilor, situatie care va fi implementata si in Romania, dar, in prezent, 85% dintre romani considera ca femeile ar trebui sa se pensioneze mai devreme decat barbatii, potrivit unui studiu IMAS.
In acest moment, Romania se afla in plin proces de reformare a sistemului de pensii si astfel s-a luat masura de crestere a varstei de pensionare a femeilor si a barbatilor (la femei pana la 60 de ani, iar la barbati pana la 65 de ani). De asemenea, s-au adaugat doi piloni de pensie la pilonul public de pensii, respectiv pensia privata obligatorie (pilonul II) si pensia privata facultativa (pilonul III). Potrivit studiului, lansat ieri de Centrul Parteneriat pentru Egalitate si IMAS, 85% dintre cei chestionati afirma ca femeile ar trebui sa se pensioneze mai devreme decat barbatii pentru ca ele muncesc mai mult in familie, iar 24 de procente vor ca barbatii sa se pensioneze mai devreme pentru ca ei presteaza munci mai grele in timpul activitatii. "Femeile se pensioneaza cu 5 ani mai devreme decat barbatii. Ce este mai putin cunoscut este faptul ca pensia femeilor va fi influentata in mod negativ de lipsa celor 5 ani de activitate. O perioada mai mica de activitate va genera o pensie mai mica pentru femei, iar o pensie mai mica va produce un nivel mai mare de saracie pentru acestea la batranete", a declarat, ieri, coordonatoarea proiectului in cadrul caruia a fost realizat acest studiu, Alina Chiriac. Cele mai multe dintre persoanele cu varsta intre 18 si 45 de ani, vizate de noile masuri privind pensiile obligatorii administrate privat (85%) sunt putin sau deloc informate cu privire la aceste masuri, doar 4 procente declarand ca sunt foarte bine informate. "Romanii cu varsta pana in 45 de ani nu sunt informati despre pensiile private obligatorii, in conditiile in care mai sunt doar doua luni si jumatate pana la inceperea perioadei de inscriere a acestor persoane la un fond de pensii administrat privat", a declarat vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea precizand ca ar trebui demarata rapid o campanie de informare a publicului. Studiul a fost realizat, in perioada 10-17 mai, in cadrul proiectului "Dimensiunea de gen a reformei pensiilor din Romania", finantat de Biroul International al Muncii, Sub-Biroul Regional pentru Europa Centrala si de Est. Sondajul a fost facut pe 1244 de respondenti din 108 localitati, chestionarul avand 11 intrebari.
Pensionarii ameninta
Membrii Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor din Romania (FNSPR) ameninta ca vor picheta, marti, sediile prefecturilor din tara si pe cel al Guvernului, cerand Executivului majorarea punctului de pensie astfel incat sa reprezinte 45% din salariul mediu brut pe economie. Vicepresedintele FNSPR, Preda Nedelcu, a declarat ieri, ca pensionarii vor aceasta majorare a punctului de pensie la prima rectificare bugetara din acest an, precum si acordarea unor ajutoare sociale lunare, suportate tot de la bugetul de stat si nu de la asigurari sociale, pentru cei care au o pensie mai mica decat salariul minim pe economie. Aceste ajutoare trebuie sa permita aducerea pensiilor respective la nivelul de 350 de lei, a precizat Nedelcu, citat de Mediafax. Sindicalistii solicita, de asemenea, Guvernului, un ajutor lunar pentru sotul supravietuitor, pentru ca, impreuna cu pensia, sa ajunga la un venit lunar pana la nivelul pensiei medii cu stagiu complet. Pensionarii, mai cer compensarea medicamentelor la pretul de raft, si efectuarea gratuita a analizelor medicale recomandate de medicii specialisti si de familie atat in ambulatoriu cat si in spitale. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.