Consultantul bulgar Stamen Stanchev (foto), inculpat in dosarul "Spionaj si tradare", s-a intalnit ieri la Hotelul Mariott cu sapte jurnalisti bulgari pentru a le da informatii legate de dosarul in care este cercetat in Romania.


La intalnire au mai participat avocatul sau, Ovidiu Budusan, Todor Marinov, consul la Ambasada Bulgariei in Romania, si Sezgin Miumiun, presedintele Federatiei pentru Justitie si Drepturile Omului din Bulgaria. Marinov a sustinut ca ambasada ii poate oferi ajutor doar sub forma unui translator sau a unui avocat. Consulul a mai spus ca nu a studiat dosarul si ca, in consecinta, nu poate spune ce drepturi i-ar fi fost incalcate lui Stanchev. In replica, Stanchev a spus ca este nemultumit de atitudinea pasiva a Guvernului bulgar fata de cazul sau si "de ceea ce s-a facut pana acum". Totodata, Sezgin Miumiun a declarat ca organizatia il sustine pe Stanchev si ca a trimis scrisori presedintelui si MAE bulgar, precum si comisarului european pentru Justitie, Franco Frattini si lui Geoffrey van Orden, fostul raportor pentru Bulgaria al Parlamentului European. "Din cauza deteriorarii rapide a climatului politic din Romania in 2006 si a intereselor anumitor politicieni romani, a fost initiata o ancheta malitioasa impotriva unor ministri si angajati guvernamentali, fiind vizati si Stamen Stanchev, impreuna cu alti oameni de afaceri straini", se arata in scrisoare. "Aceste motive sunt absurde si nu au nici un fundament, deoarece Stanchev nu a facut nimic altceva decat sa isi ofere serviciile de consultant, fapt care a adus numeroase beneficii statului bulgar", potrivit semnatarilor documentului..

In schimb, MAE ungar si-a exprimat ingrijorarea fata de anchetele penale din Romania impotriva unor membri UDMR, printre care ministrul Comunicatiilor, Nagy Zsolt, invinuit in acelasi dosar cu Stancev. "Ar fi in folosul ambelor tari daca implicarea politica a comunitatii maghiare la nivel national nu ar fi pusa in pericol de actiuni tactice pe termen scurt", se arata in comunicatul Ministerului de Externe de la Buda-pesta, apreciindu-se ca aceste actiuni ar fi in contrast cu apropierea dintre Romania si Ungaria dupa participarea UDMR la guvernari succesive.