Fostii proprietari de imobile nationalizate ar putea primi primele despagubiri in bani, in loc de actiuni la Fondul Proprietatea, in ultimul trimestru al acestui an, valoarea estimata fiind de 10-20 de milioane de euro, a declarat, ieri, ministrul Ec
Fostii proprietari de imobile nationalizate ar putea primi primele despagubiri in bani, in loc de actiuni la Fondul Proprietatea, in ultimul trimestru al acestui an, valoarea estimata fiind de 10-20 de milioane de euro, a declarat, ieri, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, potrivit Mediafax.
El a aratat ca proiectul de ordonanta privind despagubirile in bani, care urmeaza sa fie discutat cu grupurile parlamentare si prezentat ulterior Guvernului, prevede un nivel maxim al despagubirilor de 500.000 de lei, platibili in transe anuale de cel mult 100.000 de lei. Ieri, premierul a declarat ca lipsa unor reglementari clare de acordare a despagubirilor va conduce la mii de procese intentate statului de proprietarii imobilelor nationalizate. In consecinta, Guvernul este interesat sa promoveze rapid in Parlament proiectul ordonantei privind Fondul Proprietatea. In cadrul proiectului de ordonanta sunt mentionate mai multe variante pentru valorificarea titlurilor de despagubire primite de cei indreptatiti. Plata in numerar reprezinta o optiune a beneficiarului despagubirilor, dar pentru sumele mai mari de 500.000 de lei diferenta se acopera exclusiv prin actiuni la Fond. In cazul titlurilor emise pe numele mai multor persoane, plata in numerar poate fi solicitata doar in cazul despagubirilor mai mici de 500.000 de lei si cu acordul tuturor beneficiarilor, iar pentru titlurile de despagubire de peste 500.000 de lei emise pentru mai multi mostenitori nu se accepta plata in numerar.
Titlurile de despagubire se valorifica in termen de trei ani de la data emiterii, care insa nu expira mai devreme de 12 luni de la prima sedinta de tranzactionare a actiunilor emise de Fondul Proprietatea. In formele anterioare ale proiectelor era mentionata posibilitatea de despagubire in numerar, in limita a 200.000 de euro. Potrivit ministrului Economiei, actiunile Fondului Proprietatea ar putea fi listate la Bursa in primul trimestru al anului viitor. Vosganian nu a precizat insa, dimensiunea pachetului de actiuni care va fi listat.
"Studierea" taxei auto aproape finalizata
In ceea ce priveste taxa de prima inmatriculare, ministrul Vosganiana a anuntat ca Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Autovehicule (APIA) este aproape de finalizarea studiului privind evolutia preturilor auto cerut Romaniei de catre Comisia Europeana (CE), iar Ministerul Economiei si Finantelor va verifica documentul. "Studiul cerut de Comisia Europeana este aproape gata, a fost facut de APIA si urmeaza sa il verificam si noi (n.r. - Ministerul Economiei)", a afirmat Vosganian. El a mai spus ca nu va putea sa reproseze CE daca cere un timp de gandire mai mare si nici nu va putea vota legea pana la sfarsitul lunii iunie. Reamintim, CE a anuntat ca va initia procedura legala impotriva Romaniei in cazul taxei pentru prima inmatriculare, considerand ca masura nu respecta normele europene, in pofida discutiilor intensive purtate cu autoritatile romane. Daca actul normativ va fi votat in acest termen, noile prevederi ar putea fi aplicate de la 1 ianuarie 2008.
Investitiile straine generate de externalizarea activitatilor unor companii in Romania (outsourcing) ar putea ajunge pana in 2010-2012 la circa 200-250 de milioane de euro, a mai spus Varujan Vosganian. "Investitiile straine si operatiunile de outsourcing au un efect foarte bun pentru construirea unui management performant, categorie care are nevoie de forta de munca", a apreciat Vosganian, adaugand ca "outsourcing-ul ofera sansa cresterii salariilor in Romania".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.