Cuprom a pierdut sansa de a cumpara producatorul sirb RTB Bor.

Autoritatile sirbe vor ceda controlul asupra RTB Bor urmatorului clasat la licitatia pentru privatizare, a anuntat ministrul economiei, Mladjan Dinkic, citat de Reuters. „In urma unei analize detaliate, guvernul a decis sa invite la negocieri ofertantul plasat pe pozitia a doua in cadrul licitatiei. Conditia impusa acestuia va fi imbunatatirea planului de investitii", a declarat Dinkic.

Altfel spus, compania autohtona Cuprom a pierdut sansa de a mai cumpara producatorul sirb, noul proprietar fiind consortiul condus de East Point Holdings, o firma cu sediul inregistrat in Cipru, dar cu proprietari sirbi. Aceasta a oferit 340 de milioane de dolari pentru RTB Bor in cadrul licitatiei organizate anul trecut, pret inferior celui propus de Cuprom, de 400 de milioane de dolari. Decizia vine in conditiile in care un grup de oficiali guvernamentali insarcinati cu privatizarea RTB Bor a explicat anterior ca legislatia sirba nu permite negocierile cu ofertantul plasat pe pozitia a doua, solutia propusa fiind organizarea unei noi licitatii.

Contactat telefonic, directorul general al Cuprom, Horia Simu, ne-a declarat ca nu stia decizia autoritatilor sirbe. „Nu pot sa comentez acum. Vom hotari actiunea juridica ce se impune in aceasta situatie", ne-a spus Simu. Imediat dupa anularea contractului de privatizare dintre Cuprom si Bor, oficialii societatii romanesti au declarat ca vor continua demersurile pentru achizitionarea producatorului de cupru.

Amintim ca acordul cu compania Cuprom, semnat in luna martie, a fost anulat in aprilie, dupa ce firma romaneasca nu a prezentat la timp garantii privind plata pretului pentru RTB Bor, iar sindicatele sirbe s-au opus tranzactiei.