UE ar putea repeta greselile din trecut, in cazul in care nu reduce deficitele bugetare suficient de rapid, intr-o perioada de crestere economica semnificativa, potrivit Comisiei Europene, citata de Reuters.
In baza regulilor bugetare ale UE,
UE ar putea repeta greselile din trecut, in cazul in care nu reduce deficitele bugetare suficient de rapid, intr-o perioada de crestere economica semnificativa, potrivit Comisiei Europene, citata de Reuters.
In baza regulilor bugetare ale UE, reunite in Pactul de Stabilitate si Crestere, statele membre trebuie sa urmareasca obtinerea unui echilibru bugetar sau a unui excedent, pe termen mediu, si ar trebui sa utilizeze perioadele de crestere economica relativ rapida pentru atingerea tintei mentionate.
Pentru cele 13 state ale zonei euro, reglementarile UE prevad reducerea deficitului fiscal cu cel putin 0,5% din Produsul Intern Brut in perioadele favorabile, obiectiv ignorat de multe dintre tari.
In unele cazuri, veniturile peste estimari din impozite, care pot avea un caracter temporar, sunt utilizate pentru a finanta majorarea cheltuielilor guvernamentale, se arata intr-un comunicat al Executivului european.
"Aceasta modificare sugereaza riscul de repetare a greselilor vechi. Configuratia actuala de crestere economica rapida si surprize pozitive privind veniturile din impozite este asemanatoare cu situatia existenta la sfarsitul deceniului trecut, cand s-au produs greseli de politica", se spune in comunicat.
Comisia Europeana a propus guvernelor sa indice mai clar modalitatile prin care intentioneaza sa atinga obiectivele multianuale referitoare la deficite bugetare si sa discute aceste planuri in Parlamentele nationale, pentru a obtine sprijinul necesar.
Totodata, Executivele europene ar trebui sa formuleze strategii pe baza unor estimari realiste si sa explice daca obiectivele fixate pentru anii urmatori iau in calcul mentinerea politicilor actuale sau adoptarea de masuri suplimentare.
"In 2006, eforturile de consolidare fiscala ale unor state care nu au atins inca obiectivul pe termen mediu au fost insuficiente, avand in vedere imbunatatirea conditiilor ciclice", precizeaza Comisia Europeana.
Doar 10 din cele 27 de tari europene vor respecta, pana in 2008, tinta pe termen mediu, in cazul in care politicile fiscale nu sunt modificate, potrivit prognozei prezentate de Executivul european la 7 mai.
"Planurile fiscale sunt oarecum dezamagitoare", a mai aratat comisia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.