Ministerul bulgar de Interne a lansat, ieri, o campanie nationala pentru prevenirea deturnarii fondurilor comunitare, relateaza AFP. "Pana in 2013, Bulgaria va primi peste 11 miliarde euro prin intermediul programelor comunitare (...). Trebuie sa ins
Ministerul bulgar de Interne a lansat, ieri, o campanie nationala pentru prevenirea deturnarii fondurilor comunitare, relateaza AFP. "Pana in 2013, Bulgaria va primi peste 11 miliarde euro prin intermediul programelor comunitare (...). Trebuie sa instituim toleranta zero fata de abuzurile privind aceste fonduri", a declarat ministrul de Interne, Rumen Petkov.
El a facut apel la bulgari sa raporteze suspiciunile pe care le au cu privire la deturnarea de fonduri europene prin intermediul unei linii telefonice sau pe o pagina de Internet create special pentru astfel de sesizari.
"Fondurile europene ne sunt destinate tuturor, iar noi suntem garantii utilizarii lor eficiente. Daca suspectati un abuz, semnalati-l!", recomanda un spot care va fi difuzat pe trei posturi nationale de televiziune.
Bulgaria este atent monitorizata de Comisia Europeana, mai ales in ceea ce priveste eficienta luptei impotriva coruptiei si a crimei organizate. Comisia va prezenta un raport privind progresele inregistrate in aceste domenii la 27 iunie.
Petkov a elogiat o campanie desfasurata in randul politiei, justitiei si administratiei, lansata in iulie 2006 si la care au participat mii de cetateni.
Autoritatile au depistat deja cateva cazuri de deturnare de fonduri europene de preaderare SAPARD destinate dezvoltarii rurale, desfiintand in februarie o retea criminala formata din sapte bulgari, doi germani si doi elvetieni care au sustras 7,5 milioane euro din aceste fonduri.
Ministrul Agriculturii, Nihat Kabil, a recunoscut recent ca fermierii sunt nevoiti sa dea mita functionarilor pentru a avea acces la fondurile comunitare.
Potrivit unui raport independent publicat in aprilie, coruptia din Bulgaria implica sume de bani echivalente cu fondurile primite anual de la UE.
"Exista riscul dezvoltarii unor relatii de coruptie intre oamenii politici, administratie si mediile de afaceri cu scopul de a dirija resursele europene spre beneficiari cunoscuti in prealabil", potrivit raportului redactat de Centrul de Studiu al Democratiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.