Tarina Rusiei Ecaterina a II-a respecta cu sfintenie vorba din batrani: "Micul dejun sa-l mananci singur, pranzul sa il imparti cu un prieten, iar cina sa o dai dusmanului".


Ecaterina cea Mare (n.1729-m.1796), tarina Rusiei... Despre
Tarina Rusiei Ecaterina a II-a respecta cu sfintenie vorba din batrani: "Micul dejun sa-l mananci singur, pranzul sa il imparti cu un prieten, iar cina sa o dai dusmanului".


Ecaterina cea Mare (n.1729-m.1796), tarina Rusiei... Despre viata si domnia imparatesei, supranumita de filozoful Voltaire "Semiramida a Nordului", s-au scris mii de pagini: scrieri istorice, romane, dar si foarte multe legende. E de la sine inteles, pentru ca a fost o suverana nu numai cu numele si vorbele, ci si cu faptele. O femeie frumoasa, cu insusiri exceptionale, o femeie geniala, care, dupa spusele Anei Nicoleta Rusu in "Legendara calatorie a Ecaterinei a II-a in Crimeea", "intre tron si alcov, intre decrete si marturisiri de dragoste, intre grijile guvernarii si bucuriile vietii, a infaptuit o uriasa opera nationala, economica si culturala".


PREFERINTE REGALE. Care erau tabieturile marii tarine? Cronica vremii spune ca se trezea foarte devreme, adica pe la ora 6:00. Dupa toaleta de dimineata, se ducea in cabinet, unde savura o cafea cu multa frisca si friganele cu migdale. Aceasta licoare era preparata dupa un anumit ritual. Intr-un ibric poleit cu aur se puneau 400 g de cafea mocca, proaspat macinata, peste care se turnau cinci cesti de apa. Se punea, la foc incet, sa fiarba. Dupa ce cafeaua dadea intr-un clocot, se lua de pe foc si se lasa sa se astampere. Apoi se mai dadea inca o data la fiert. La batranete Ecaterinei a II-a i-a fost interzisa cu desavarsire licoarea neagra. Dar cu toate acestea, chiar si in ultima zi de viata a baut doua cesti.  


DIVERSITATE. Masa de pranz incepea la o ora 1:00. De obicei se serveau trei sau patru feluri de preparate. La aperitiv, de exemplu, avea stridii, aduse din strainatate, dar si peste autohton: cega, nisetru, icre, batog si diverse sortimente de preparate din carne. De asemenea, la masa de pranz ii placea sa se delecteze cu un pahar de vin Madera si jeleu de coacaze, dizolvat cu apa de izvor. Iar in ceea ce priveste cina, conform unei spuse din batrani, o dadea dusmanului. Doar in zilele de sarbatoare incalca aceasta regula sfanta.


Cele 10 reguliOricine era invitat la masa de imparateasa Ecateriana a II-a trebuia sa respecte cele zece reguli pe care le-a impus domnia sa. In primul rand, comesenii nu trebuiau sa ridice tonul, ca sa nu deranjeze vecinii de la masa; in al doilea rand, sa manance si, mai ales, sa bea cu moderatie, ca sa se poata folosi de propriile picioare la plecare; in al treilea rand, sa aiba consideratie pentru ceilalti invitati, adica sa se respecte unul pe altul; o alta regula era ca la intrarea in sala de mese sa lase rangul, palaria si aroganta. Amuzant lucru este ca cine nu respecta aceste reguli era pedepsit. Care erau pedepsele regale? Impricinatul era obligat sa bea un pahar cu apa rece si sa recite trei versuri din poemul "Telemachida", considerat de cunoscatori foarte dificil. Iar daca cumva se intampla ca cele impuse de imparateasa sa fie incalcate de mai multe ori, sanctiunea era destul de severa: vinovatul cadea in dizgratia totala a tarinei si i se interzicea sa mai participe la vreun banchet regal.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.