Presedintele Traian Basescu a semnat, ieri, decretul privind conferirea Ordinului National Steaua Romaniei in grad de Cavaler lui Andrei Ivantoc, Alexandru Lesco si Tudor Petrov Popa, "pentru patriotismul, eroismul si taria morala de care au dat dova
Presedintele Traian Basescu a semnat, ieri, decretul privind conferirea Ordinului National Steaua Romaniei in grad de Cavaler lui Andrei Ivantoc, Alexandru Lesco si Tudor Petrov Popa, "pentru patriotismul, eroismul si taria morala de care au dat dovada", informeaza Administratia prezidentiala si agentiile de presa.
Anuntul survine in urma unei campanii initiate de Civic Net - Piata Universitatii, o retea care reuneste o serie de asociatii anticomuniste participante si organizatoare ale Fenomenului Piata Universitatii 1989-1990. Momentul ales pentru conferirea celei mai inalte distinctii a statului patriotilor basarabeni, 13 iunie, are asadar o incarcatura simbolica suplimentara salutata ieri de Civic Net - Piata Universitatii. Cei trei patrioti fusesera deja declarati membri de onoare ai miscarii anticomuniste romanesti in asteptarea momentului in care vor veni in capitala Romaniei.
Fostii detinuti politic ai regimului transnistrean Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa, impreuna cu famiiliilor lor, vor primi pasapoarte romanesti in cel mai scurt timp posibil, informa ieri Radio France International. Un reprezentant al Guvernului de la Bucuresti a promis ca membrii familiilor Ivantoc si Petrov-Popa, in special copiii lui Tudor Petrov Popa, vor primi cetatenia romana, dupa cum a solicitat societatea civica romaneasca. Cei trei eroi de la Nistru au primit cetatenia romana in 2001, in timpul detentiei ilegale in temnitele din Transnistria, iar Alexandru Lesco are deja pasaport romanesc. ZIUA a fost singurul ziar din Romania prezent la eliberarea celor treio eroi, pe 2 iunie 2004 si respectiv 2 si 4 iunie anul acesta.
Asociatia Civic Media, sprijinita de ziarul ZIUA, a initiat inca din 2004 o campanie nationala si internationala pentru eliberarea celor trei eroi romani si primirea lor in tara cu toate onorurile statului roman.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.