Taranii mai pot vinde carne, lapte, branzeturi, oua, peste si alte produse in pietele din intreaga tara fara sa fie inregistrati la Autoritatea Veterinara doar pana la 1 ianuarie 2008, dupa aceasta data fiind obligata sa se inscrie la ANSVSA si sa respecte un ghid de reguli de igiena si etichetare.
Aplicarea ordinului care stabilea ca toti micii producatori trebuie sa fie inregistrati la directiile judetene sanitare veterinare, iar vanzarile lor sunt limitate la zona judetului va fi amanata pana la 1 ianuarie 2008, cand vor fi aduse si unele modificari, a declarat pentru Mediafax Virgil Eftimie, director in Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Actul normativ, care trebuia initial sa intre in vigoare la 18 ianuarie, a mai fost amanat o data, pana la 18 iulie, dupa mai multe proteste ale reprezentantilor fermierilor. "Doar circa 10% dintre micii producatori de alimente care fac vanzari directe s-au inregistrat, si circa 20% dintre cei care vand cu amanuntul, de aceea am decis sa amanam aplicarea ordinului pana la 1 ianuarie 2008. Aceasta inseamna si ca vor putea vinde pe piata nationala pana la acea data", a aratat Eftimie. Dupa 1 ianuarie 2008, cand va intra in vigoare forma modificata a ordinului, fermierii vor putea realiza vanzari directe la nivel national de carne, lapte, branzeturi, oua, peste si alte produse alimentare de origine animala numai daca respecta normele UE (L.M.)