Concluzia apartine ziarului Financial Times, care, intr-un comentariu publicat ieri puncteaza avertismentul lansat marti de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, conform caruia in joc se afla "credibilitatea celor doua state, motiv pen
Concluzia apartine ziarului Financial Times, care, intr-un comentariu publicat ieri puncteaza avertismentul lansat marti de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, conform caruia in joc se afla "credibilitatea celor doua state, motiv pentru care le-a cerut sa faca reformele majore pretinse de UE: respectarea statului de drept". "Barroso ar putea anunta, la 27 iunie, ca desi cele doua tari au facut progrese, nici una nu a facut suficient pentru a suprima coruptia endemica", mentioneaza FT, amintind ca "esecul continuu al celor doua state in asanarea sistemelor politic si judiciar ar putea afecta interesul UE de a-si extinde granitele mai departe de Balcani". Publicatia nu uita sa explice faptul ca scandalurile politice din Romania au stagnat procesul reformelor, in timp ce, in Bulgaria, nici un personaj important nu a ajuns sa fie condamnat pentru coruptie sau crima organizata. FT il citeaza din nou pe Barroso, care a spus ca raportul Comisiei Europene asupra progreselor facute de cele doua tari va fi unul corect, insa subliniaza ca, "desi nu s-a luat inca nici o decizie finala, numerosi oficiali de la Bruxelles au dezvaluit ca Romaniei si Bulgariei li se va solicita sa accelereze reformele, dar sanctiunile vor constitui o solutie de rezerva". "Juristii de la Bruxelles au decis ca eventuale sanctiuni, mai exact nerecunoasterea deciziilor instantelor judecatoresti din cele doua state, ar putea afecta persoane nevinovate care traiesc si au afaceri" in cele doua state, scrie FT. (Luciana POP)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.