Omar Hayssam a primit doua pedepse, respectiv 20 de ani pentru acte de terorism si 15 pentru Legea 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului, urmand sa execute pedeapsa cea mai mare.
Instanta a mai dispus confiscarea sumei de 30.000
Omar Hayssam a primit doua pedepse, respectiv 20 de ani pentru acte de terorism si 15 pentru Legea 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului, urmand sa execute pedeapsa cea mai mare.
Instanta a mai dispus confiscarea sumei de 30.000 de dolari si daune morale de cate doua milioane de euro pentru fiecare dintre cei trei jurnalisti rapiti la Bagdad.
Instanta a mai dispus masura sechestrului asigurator pe anumite bunuri ale lui Omar Hayssam si ale sotiei sale, precum si cheltuieli judiciare catre stat de 70.000 de lei.
Totodata, instanta i-a interzis anumite drepturi civile si cetatenesti pentru o perioada de zece ani dupa executarea pedepsei cu inchisoarea.
La pronuntarea instantei nu a participat niciunul dintre membrii familiei lui Omar Hayssam.
Decizia Curtii de Apel Bucuresti poate fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.Omar Hayssam si Mohammad Munaf au fost acuzati de initiere, constituire si sprijinirea unei asocieri in scopul savarsirii de acte de terorism prevazute de articolul 35 din Legea 535/2004.
In 26 aprilie 2006, instanta Curtii de Apel Bucuresti a decis judecarea lui Omar Hayssam in stare de libertate, pe motive medicale. Ulterior, anchetatorii au stabilit "cu certitudine" ca sirianul a parasit ilegal Romania si ca se afla in afara spatiului national, iar Curtea de Apel Bucuresti a emis pe numele sau, in 26 iunie, un mandat de urmarire internationala.
La cateva ore dupa ultimul termen in proces, Omar Hayssam a declarat, la o emisiune de la Antena 3, ca niciuna dintre variantele privind fuga sa din Romania vehiculate in presa nu sunt adevarate, insa a refuzat sa spuna ce cale a urmat pentru a parasi Romania.
Hayssam a spus, in cadrul unui interviu prin telefon, la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3, ca a plecat din tara pentru ca avea date ca dupa 60 de zile de la eliberarea sa din motive medicale va fi rearestat.
El a respins acuzatiile potrivit carora ar fi vrut sa scoata bani din Romania atunci cand s-a oferit sa plece din tara pentru a ajuta la negocierile pentru eliberarea celor trei jurnalistilor romani rapiti in Irak. Potrivit lui Hayssam, si in acest moment se pot scoate suma mari de bani din Romania fara probleme.
Omar Hayssam a mai spus ca atunci cand i se va da posibilitatea de a se exprima liber in fata autoritatilor judiciare sau in fata unui consul, va da toate detaliile, insotite de probe, privind intreaga afacere a rapirii jurnalistilor romani.
Sirianul a mai afirmat ca autoritatile au toate datele - nume si declaratiile - adevaratilor rapitori, mai ales dupa ce s-au operat arestarile din Bagdad.
In 1 iunie, Biroul National Interpol Romania a solicitat institutiei similare din Beirut intensificarea masurilor de localizare a urmaritului international Omar Hayssam, care, in cadrul unei interventii telefonice in direct la un post de televiziune, a declarat ca se afla in aces oras libanez.
Surse judiciare sustin ca Hayssam nu se afla in Liban (Beirut), ci in Siria.
De altfel, sotia sa lui Hayssam a obtinut o hotarare judecatoareasca prin care sa i se permita, impreuna cu cei sapte copii ai sirianului, sa paraseasca Romaniei incepand cu 15 iunie, destinatia indicata fiind Siria. Decizia a fost insa atacata in instanta superioara de catre Autoritatea Tutelara a Primariei sectorului 2 al Capitalei.
Omar Hayssam este dat in urmarire internationala in toate cele 186 de state afiliate OIPC Interpol.Mediafax Â Munaf si Omar, dosare controversateVerdictul dat azi in cazul Omar Hayssam este cel putin curios, daca il analizam prin prisma modului in care s-au constituit dosarele celor doi acuzati in povestea rapirii din Irak: siriano-romanul Omar Hayssam si irakiano-americanul Mohammad Munaf. ici unul dintre cei doi acuzati nu a avut parte de proceduri firesti in procesele care le-au fost intentate, intre timp, Omar Hayssam reusind sa plece din Romania, deci iesind din peisaj si complicand situatia.


PROCES RAPID. Mohammad Munaf a fost condamnat la moarte in Irak, pentru aceeasi acuzatie - initiere, constituire si sprijinirea unei asocieri in scopul savarsirii de acte de terorism - in urma unei sedinte de judecata care a durat mai putin de o ora si jumatate. In tot acest timp, potrivit avocatului american al lui Munaf, Jonathan Hafetz, judecatorul nu a tinut cont de declaratiile martorilor acuzarii si nici de cele ale lui Munaf. In timpul procesului, in sala s-au prezentat doi militari americani care au purtat o scurta discutie cu judecatorul de sedinta, in urma careia magistratul a decis condamnarea la moarte a lui Munaf.


CINE E PIRONE? Unul dintre ofiteri, locotenentul Robert Pirone, avocat la biroul de legatura cu Tribunalul Penal Central irakian din Bagdad. Acesta a afirmat ca a participat la procesul lui Munaf pentru a formula plangerea oficiala din partea Ambasadei Romaniei la Bagdad, fapt infirmat de autoritatile romane (Ministerul Justitiei si Ministerul de Externe). Prezenta lui Pirone in fata instantei irakiene este extrem de controversata, cu atat mai mult cu cat ea este citata si intr-un alt caz de rapire din Irak.


DEPOZITIE REFUZATA. Canadianul James Loney, rapit in Irak la 26 noiembrie 2005, la Bagdad, impreuna cu alti membri ai unei delegatii a Christian Peacemaker Team, a fost tinut in captivitate pret de patru luni. Cu toate acestea, el refuza sa depuna marturie impotriva rapitorilor sai. Si explica aceasta decizie prin faptul ca in Irak justitia nu este tocmai aducatoare de dreptate, verdictele dandu-se de multe ori fara ca acuzatul sa aiba parte de aparare, folosind tortura pentru a obtine marturii si, mai ales, pentru ca in aceasta tara este in vigoare pedeapsa cu moartea. Aceasta pedeapsa ii paste si pe rapitorii sai. Exact ca in cazul rapirii ziaristilor romani si al acuzatului Mohammad Munaf, care sustine ca a fost amenintat, pentru a da declaratii care sa-l incrimineze pe Omar Hayssam si pe el insusi in acest dosar. Munaf are deja un verdict de pedeapsa cu moartea pronuntat de instantele irakiene.


ACELASI AMERICAN. Cazul lui este citat de insusi canadianul Loney, intr-o scrisoare deschisa in care acesta isi explica refuzul de a depune marturie. "Potrivit avocatului irakian al lui Munaf, Badie Arrief Izzat, la proces au participat doi ofiteri americani. Judecatorul era pe punctul de a respinge cauza, pentru ca nu existau probe care s-o sustina. Locotenentul Robert Pirone a declarat Curtii ca a fost autorizat de Guvernul Romaniei sa depuna o plangere in numele victimelor rapirii. Celalalt ofiter american, un general, a insistat asupra faptului ca Munaf este vinovat si ar trebui condamnat la moarte. (...) Pirone este acelasi ofiter de legatura care s-a ocupat si de dosarul rapitorilor nostri. Un raport clasificat al Pentagonului sustine ca . Sau fata de puternicul ocupant, se pare. Am informat recent (martie 2007 - n.r) instanta canadiana ca nu voi depune marturie".


RASCUMPARARE. Conform declaratiei lui Robert Pirone in fata Tribunalului Central irakian, din 12.10.2006, acesta ar fi avut cunostinta despre faptul ca, in schimbul eliberarii jurnalistilor romani, s-a platit o rascumparare, "respectiv o suma de bani". De notat ca, oficial, operatiunea de eliberare a jurnalistilor romani rapiti in Irak a fost un succes al serviciilor secrete romane, care a implicat "deplasarea a foarte multi ofiteri, cumpararea a multor informatii, deplasarea multor mijloace".


"OPERATIUNE SCUMPA". In concluzie, preciza presedintele Traian Basescu la data de 6 iunie 2005, "o operatiune scumpa, dar nu cred ca poate fi comparata cu viata unui om". Intrebat, atunci, ce anume s-a dat la schimb pentru eliberarea jurnalistilor romani si a ghidului lor irakiano-american, Mohammad Munaf (stiute fiind variantele oferite de rapitori - retragerea militarilor romani din Irak, 20 de militari romani la schimb cu jurnalistii), presedintele a refuzat sa ofere detalii, raspunzandu-i ziaristei interesate doar:"Doamna, cine stie ce am schimbat, doamna?"


MAI AVEM DE ASTEPTAT. Adevarul despre rapirea din Irak este departe de noi, dar nici sperante prea mari ca-l vom afla nu avem, atat timp cat, de la bun inceput, am aflat de la presedintele tarii ca vom avea nevoie de 50 de ani pentru a ajunge la el. Au trecut doar doi, iar procesele lui Omar Hayssam si Mohammad Munaf nu au adus decat mai multa ceata si confuzie decat aveam la inceputul "crizei ostaticilor". Nu suntem singurii in aceasta situatie. Nici francezii, nici italienii, care au trecut prin situatii similare, nu sunt foarte lamuriti in privinta conditiilor in care le-au fost rapiti niste cetateni in Irak si mai ales a conditiilor in care acestia au fost eliberati. Nu de putine ori s-a vorbit despre plata unor sume imense de bani, despre milioane de dolari, rascumparare. Daca a fost sau nu o rascumparare in cazul rapirilor, nu vom afla, poate, niciodata.


ARESTATII DIN IRAK. Ce ar trebui, insa, sa aflam, ar fi date despre persoanele arestate in Irak in legatura cu dosarul rapirii jurnalistilor romani. Au fost operate arestari, dupa cum insusi presedintele Traian Basescu afirma, din primul grup de rapitori, dar ulterior am aflat ca s-au operat arestari si din randul celui de-al doilea si, de altfel, celui mai serios grup de rapitori. Unul dintre avocatii romani ai lui Omar Hayssam, Ion Cazacu, afirma, de curand, intr-o emisiune la Antena3, ca in Irak se instrumenteaza un dosar cu adevaratii rapitori si ca exista cateva declaratii in acest sens.


IESIREA LA RAMPA. Omar Hayssam a pastrat tacerea din momentul eliberarii sale din arestul de la Rahova si, ulterior, dupa plecarea sa din tara, el intervenind telefonic intr-o emisiune la Antena3 in urma cu doua saptamani. Avocatul sau a explicat ca Omar a spus ca, de la plecarea din Romania, nu a facut nici un fel de interventie publica, tocmai pentru ca a dorit sa se judece, in Romania, in fata instantelor si nu prin presa sau prin televiziune. Ceea ce clientul sau considera ca nu s-a intamplat. Omar Hayssam a propus, prin intermediul avocatului, fie o comisie rogatorie cu statele cu care Romania are tratate de asistenta, cu statele arabe cu care are tratate de asistenta juridica internationala, ba chiar s-a oferit sa mearga la orice consulat din tarile arabe, consulat roman din tarile arabe sa dea o declaratie. Cu o singura conditie: sa-i fie anulat mandatul de arestare pentru o perioada, timp in care sa faca acele declaratii in libertate, pentru ca la acest moment el se afla intr-un loc in care nu are libertate de miscare. "Eu acum o spun: stau intr-un cartier (in Beirut - dupa cum a afirmat initial - n.r) din care ies foarte greu. Nu sunt liber sa circul. Cum pot eu sa ma prezint in fata unei autoritati oficiale, sa dau o declaratie in acest sens, avand un mandat de arestare international care ma pazeste la fiecare colt? Cum pot sa fac eu treaba asta? O rog pe doamna judecatoare sa-l audieze pe Munaf". Acestea au fost vorbele lui Omar Hayssam, in emisiunea Antenei3, din seara zilei de 31 mai. Ieri, in primul interviu acordat Antenei3, imediat dupa anuntarea verdictului, Omar Hayssam nu a mai confirmat ca s-ar afla in Liban. El s-a marginit sa afirme ca se afla "unde ii e bine", adaugand ca serviciile secrete l-or fi cautat, dar nu l-au gasit.   


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.