Doi oameni de afaceri rusi, persoane fizice, au preluat saptamana trecuta casa de comert Metalexportimport si, odata cu aceasta, si combinatul de utilaj greu Fortus Iasi, la care MEI era actionar majoritar. Astfel, ultimul pilon al metalurgiei romane

Doi oameni de afaceri rusi, persoane fizice, au preluat saptamana trecuta casa de comert Metalexportimport si, odata cu aceasta, si combinatul de utilaj greu Fortus Iasi, la care MEI era actionar majoritar. Astfel, ultimul pilon al metalurgiei romanesti, inca detinut de o companie romaneasca, a intrat sub actionariat strain. "Doi investitori rusi au cumparat de la mai multi actionari peste 50% din actiunile Metalexportimport", ne-a declarat presedintele Consiliului de Administratie al Metal Exportimport si Fortus, Paul Tudor. Acesta nu a precizat valoarea tranzactiei si nici procentul exact achizitionat, dar a spus ca pretul unei actiuni MEI era inainte de a cumpara rusii 0,05 euro, iar dupa ce acestia au inceput sa achizitioneze masiv a crescut de peste cinci ori. Potrivit lui Tudor, MEI are emise un numar de 12.446.000 de actiuni, iar un calcul simplu ne arata ca, pentru preluarea casei de comert, rusii ar fi platit intre 1.555 750 euro pentru 50% din actiuni si 3.111.500 pentru 100% (considerand un pret de 0,25 de euro/actiune). Deci putin peste trei milioane de euro pentru controlul "celui mai mare producator de utilaj greu din Romania si nu numai". Fortus a bugetat pentru 2007 afaceri de 84,12 milioane de lei, duble fata de 2006, si anticipeaza ca isi va reduce pierderile de patru ori, la 9,51 milioane de lei. Cifra de afaceri a combinatului din Iasi a crescut anul trecut cu 31,9%, la 42,73 milioane de lei, iar compania a continuat sa inregistreze pierderi, valoarea acestora diminuandu-se cu 29,83%, la 38,41 milioane de lei. Situatia in ameliorare continua a combinatului a influentat si actiunile MEI, care au devenit mai interesante, iar pretul pe care l-au oferit rusii au facut ca actionarii MEI sa decida ca "a vinde acum este cea mai buna solutie". Oricum, Fortus a fost o afacere foarte buna pentru MEI, deoarece majoritatea afacerilor acesteia se desfasurau cu Fortus, spune Tudor. Acesta adauga ca o parte din afacerile Fortus vor fi realizate si in viitor prin MEI, cel putin dupa promisiunile rusilor.

Fara disponibilizari sau vanzari de terenuri pana nu se indeplineste programul de restructurare

Oamenii de afaceri rusi vin in Romania sa faca productie, sa mai angajeze personal si sa aduca combinatul iesean la o cifra de afaceri de 200 de milioane euro pe termen mediu, spune Tudor. Chiar daca ar avea alte intentii cu fabrica de 150 ha din Iasi, acestea nu pot fi realizate pana nu se indeplineste programul de restructurare a societatii si se platesc 2,5 milioane euro obligatiile investitionale asumate de MEI pentru anii 2005 si 2006 care nu au fost platite pana in prezent. De asemenea, trebuie sa mai investeasca 120 milioane lei "daca vor sa primeasca ajutorul deja aprobat de stat de 119 milioane lei necesar pentru a rentabiliza fabrica. Pe langa ajutorul de stat, celalalt criteriu foarte important pentru ca fabrica sa produca profit este triplarea cifrei de afaceri", ne-a mai spus presedintele MEI.

"Nu e importanta evaluarea Fortus, ci ce se va face cu el"

Combinatul iesean are o suprafata de 150 ha, dintre care o parte se afla in interiorul orasului si o parte in zona a doua de interes a Iasiului. Pozitionarea si suprafata pe care o detine au facut ca prin presa locala sa se speculeze ca, de fapt, vanzarea combinatului ar avea un iz de "tun imobiliar".
Paul Tudor demonteaza, insa, asemenea afirmatii si sustine ca pe rusi nu ii intereseaza sa faca afaceri imobiliare, ci sa produca "pentru ca au clienti importanti pe piata Rusiei si nu numai". Acesta considera ca "nu e important sa se evalueze Fortus, ci e important sa se vada ce se va face cu el, iar din ceea ce stiu eu, oamenii astia vor sa faca investitii si sa produca".
Fortus este fostul combinat de utilaj greu din Iasi, care a fost preluat in iunie 2003 de grupul Metalexportimport. Oferta de produse a combinatului este variata, putand produce de la axuri pentru mori de ciment pana la chile de nava. Pana inainte de 1989, in fabrica se produceau si blindaje pentru tancuri.
Actionarii principali ai firmei sunt Metalexportimport, cu 64,7% din titluri, AVAS - 21% si SIF Moldova - 13,5%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.