Reprezentantii British American Tobacco (BAT) sustin ca Ministerul Justitiei (MJ) a raspuns negativ la solicitarea producatorilor de tigari privind majorarea nivelului pedepselor pentru contrabanda.
"Noi (n.r. - BAT) am trimis impreuna cu Japa
Reprezentantii British American Tobacco (BAT) sustin ca Ministerul Justitiei (MJ) a raspuns negativ la solicitarea producatorilor de tigari privind majorarea nivelului pedepselor pentru contrabanda.
"Noi (n.r. - BAT) am trimis impreuna cu Japan Tobacco International Romania o propunere de modificare a Codului de Procedura Penala si a Codului de Procedura Vamala catre Ministerul Justitiei. Pe 6 iunie am primit un raspuns de la Ministerul Justitiei prin care domnul ministru (Tudor Chiuariu - n.r.) vrea sa ne convinga sa scadem nivelul pedepselor pentru contrabanda", a spus, ieri, intr-o conferinta de presa, directorul corporate and regulatory affaires al BAT, Adrian Popa. Potrivit acestuia, citat de Mediafax, unul dintre motivele prezentate de MJ a fost ca "practica ultimului deceniu a demonstrat ca marirea exagerata a pedepselor nu este solutia in cazul acestui tip de infractiuni".
Producatorii de tigari au solicitat si revizuirea definitiei contrabandei prin includerea si a altor activitati in sfera acesteia. In prezent, contrabanda se refera doar la trecerea ilegala de bunuri peste fasia verde de la granita, in vreme ce bunurile ilegale introduse in tara prin punctele vamale sunt trecute la nerespectarea dispozitiilor de import-export, iar cei care comercializeaza astfel de produse nu sunt considerati contrabandisti. Pe de alta parte, reprezentantii producatorilor considera oportuna trecerea produselor accizate, printre care si tigarile, in categoria contrabandei calificate, care include in prezent traficul ilegal cu arme, droguri, substante periculoase sau radioactive si pentru care pedepsele sunt mai aspre. Alte solicitari presupun includerea contrabandei si contrafacerii in categoria comertului ilicit si cresterea raspunderii juridice a pedepsei pentru astfel de infractiuni. (Mediafax)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.