Firme bulgaresti vor demara un proiect pentru constructia unei hidrocentrale intre Bulgaria si Romania, la Nikopol -Turnu Magurele, a anuntat Krasimir Dacev, presedinte adjunct al Camerei de Comert si Industrie Bulgara (CCIB). Dupa cuvintele lui, pro
Firme bulgaresti vor demara un proiect pentru constructia unei hidrocentrale intre Bulgaria si Romania, la Nikopol -Turnu Magurele, a anuntat Krasimir Dacev, presedinte adjunct al Camerei de Comert si Industrie Bulgara (CCIB). Dupa cuvintele lui, proiectul va fi in valoare de 600 milioane euro. Pentru constructia acestuia, se vor cauta parteneri din marile firme europene, care sa garanteze asigurarea de fonduri prin institutii financiare ale comunitatii. Initiativa pentru constructia a doua noi legaturi pe Dunare intre Bulgaria si Romania, (la Nikopol -Turnu Magurele si Silistra - Calarasi) este a CCIB.
In urma cu o luna au avut loc primele tratative intre cele doua tari si autoritatile locale, pentru realizarea primului proiect la Nikopol - Turnu Magurele. Ieri, Tvetan Tvetkov prefectul jud. Plevna, a declarat ca este gata sa se includa in comitetul de intiativa pentru constructia hidrocentralei.
Krasimir Dacev, presedinte adjunct al CCIB, a pregatit un raport care in orice moment va fi trimis premierului Serghei Stanisev, in care se explica despre necesitatea proiectului.
Dupa Dacev, trebuie sa se ia o hotarare politica pentru constructia celor doua hidrocentrale.
Bulgaria va avea doar de castigat, deoarece nu va participa cu mijloace financiare, iar avantajele vor fi mari atat pentru tara, cat si pentru mediul de faceri.
Anual, acest complex poate sa produca circa 500-600 MW electroenergie si sa regleze fluxul de apa si navigatia pe Dunare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.