Bolnavii de cancer din Romania se afla intr-o situatie cu adevarat dramatica. Nu-si primesc medicamentele la timp. Sunt purtati pe drumuri in permanenta. Nu au parte de analize gratuite si nici de conditii umane in spitale. Sunt supusi unui calvar co
Bolnavii de cancer din Romania se afla intr-o situatie cu adevarat dramatica. Nu-si primesc medicamentele la timp. Sunt purtati pe drumuri in permanenta. Nu au parte de analize gratuite si nici de conditii umane in spitale. Sunt supusi unui calvar continuu. Birocratia existenta in sistemul sanitar ii loveste in plin si pe cei care sufera de o boala nevindecabila. Este de-a dreptul incredibil ceea ce trebuie sa faca un bolnav de cancer pentru a putea obtine niste medicamente care ii sunt vitale. Astfel, dupa ce a fost diagnosticat, medicul oncolog ii prescrie schema de medicatie. Pacientul merge apoi la medicul de familie care il ia in evidenta, dupa care trebuie sa ajunga la Casa de Asigurari de Sanatate. Aici i se spune daca medicamentele sunt compensate sau gratuite. Potrivit statisticilor oficiale, in Romania sunt diagnosticate ca avand cancer peste 370.000 de persoane, dintre care aproximativ 600 sunt copii. Numai 76.000 beneficiaza de tratament adecvat. In fiecare an, apar 60.000 de cazuri noi. An de an 40.000 de romani mor din cauza acestei boli necrutatoare.
200 de euro de la stat
Desi Romania ocupa primul loc in ceea ce priveste numarul deceselor provocate de unele tipuri de cancer, cum este cel de col uterin, fondurile alocate de Ministerul Sanatatii programului national de oncologie sunt de sase-sapte ori mai mici decat in alte tari europene. In acest an, bugetul alocat pentru bolnavii de cancer este de 336 de milioane de lei (aproximativ 100 de milioane de euro), cu mult mai putin decat banii alocati in alte state din Uniunea Europeana. Spre exemplu, Marea Britanie a cheltuit in perioada 2005-2006, pentru tratamentul bolnavilor de cancer, 4,3 miliarde de lire. In momentul de fata, cei 370.000 de bolnavi cu cancer luati in evidenta sunt tratati de numai 250 de medici oncologi. Un pacient roman primeste de la stat cam 200 de euro pentru un tratament oncologic, in timp ce un pacient din statele civilizate beneficiaza de aproximativ 1300 de euro lunar. Cei 200 de euro reprezinta o adevarata bataie de joc daca ne gandim la faptul ca un bolnav de cancer are nevoie de cel putin 100 de milioane de lei pe luna, in cazul in care este supus unui tratament cu citostatice. Aceasta fara a mai lua in calcul banii pe care trebuie sa-i cheltuiasca pentru tratamentele antidurere. Cum putini si-ar putea permite asemenea costuri, in Romania sunt tratati de cancer mai putin de o treime din pacienti.
Oncologia desfiintata ca specialitate
Interesul pentru bolnavii de cancer este dovedit de una dintre masurile luate de "ministrul mortii". Eugen Nicolaescu a desfiintat, printr-un ordin emis in luna septembrie a anului trecut, specialitatea oncologie. Potrivit Ordinului 1044/2006, mai multe specialitati medicale au fost acaparate de altele. Printre ele s-a numarat si oncologia. S-a motivat ca este nevoie de alinierea la cerintele europene care, culmea ironiei, nu se aplica nici macar in tarile civilizate membre UE. Concret, s-a spus ca in tarile membre ale UE, nu exista medici oncologi. Un lucru cat se poate de fals. Prin aplicarea acestui ordin se distruge practic un sistem de pregatire profesionala in specialitate. Bolnavii de cancer vor fi tratati de medici de la medicina interna care vor face cursuri de oncologie pe o durata de patru luni.
Scrisoare catre ministrul Nicolaescu
Un grup de bolnavi de cancer din Moldova, regiune cu o incidenta foarte mare a bolii, i-a trimis, recent, o scrisoare deschisa ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, prin care incearca sa-l sensibilizeze in privinta eliminarii greutatilor in procurarea citostaticelor, medicamente indispensabile.
Scrisoarea se constituie intr-un adevarat rechizitoriu la adresa conducerii sistemului sanitar din Romania. "Suntem un grup de pacienti bolnavi de cancer, care facem tratament cu citostatice la Centrul de Oncologie Medicala din Iasi. Unii dintre noi facem acest tratament de peste cinci ani. In tot acest rastimp, boala de care suferim ne-a "oferit" adevarata dimensiune a fiecarei zile pe care o supravietuim si pe care oamenii sanatosi sunt tentati sa o ignore", se spune la inceputul scrisorii. "Pentru ca noi nu traim, noi supravietuim de la o zi la alta. Din luna aprilie 2007, nu ne mai este permis nici acest lucru. Cu toate ca in lege scrie clar ca tratamentul cu citostatice este gratuit, din luna aprilie aceste medicamente nu ne-au mai fost eliberate de catre Farmacia Spitalului "Sf. Spiridon" Iasi. O parte dintre noi am cumparat citostaticele, dar numai o perfuzie costa intre 60 de lei (600.000 de lei vechi) si 1000 de lei (10.000.000 de lei vechi). Altii nu au avut acesti bani. Ni s-a spus ca tratamentul il putem face gratuit numai in spital. Acest lucru inseamna zile intregi de stat pe la usi, mai ales ca o parte dintre noi lucram. Precizam ca nu dorim sa fim internati in spital pentru un tratament care se poate face in conditii de ambulator, adica in 15-30 de minute, asa cum se procedeaza in toate tarile civilizate. A face un tratament, chiar si pentru cancer, in ambulator, dupa care poti merge la familie sau serviciu, iti creeaza iluzia de normalitate. Mai mult decat atat, costul unei cure in conditii de spitalizare este mult mai mare. Evident, pe banii nostri, ai contribuabililor. Recurgand la acest drept, dorim sa stim ce se face cu banii nostri, care sunt sub forma de citostatice in Farmacia Spitalului "Sf. Spiridon". Vrem sa stim cine este acea persoana care decide care bolnavi de cancer pot trai si care trebuie sa moara! Pentru ca, potrivit legilor in vigoare, este dreptul nostru, al pacientilor, sa ne alegem medicul curant, cu conditia ca acesta sa aiba contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Este dreptul nostru, al pacientilor, de a continua cu medicul care de ani de zile ne ajuta sa mai fim alaturi de familiile noastre si sa ne vedem copiii cum cresc. Domnule ministru, apelam la dumneavoastra in calitate de aparator al drepturilor pacientului, sarcina cu care ati fost investit odata cu numirea dumneavoastra in aceasta functie. Nu este normal sa fim trimisi dintr-un loc in altul pentru a capata medicamentele care ne ajuta sa supravietuim. Cancerul nu alege. Oameni simpli sau licentiati, toti traim aceeasi drama si nutrim aceleasi sperante. Un bolnav de cancer nu uita nici un moment de boala de care sufera. Oamenii sanatosi cu putere de decizie ar trebui sa ne acorde nu mila ci doar dreptul de a primi ingrijiri medicale decente, fara umilinta si fara a fi aruncati dintr-o parte in alta", se spune in scrisoarea bolnavilor de cancer.
Medicamente prea scumpe
Industria farmaceutica axata pe dezvoltarea de medicamente inovatoare in domeniul oncologic a atins cote impresionante.
Potrivit specialistilor, noile tratamente elaborate de marile companii farmaceutice aduc o raza de speranta pentru milioane de persoane din intreaga lume care sufera de afectiuni maligne. Daca in alte state europene astfel de terapii inovatoare sunt gratuite, in Romania, bolnavii de cancer trebuie sa isi strige disperarea in strada pentru a atrage atentia autoritatilor asupra suferintei lor. Si mai trist este ca, desi pe piata farmaceutica romaneasca au inceput sa apara medicamente noi, cu rezultate bune in incetinirea evolutiei cancerului spre faza de metastaza, foarte putini bolnavi au posibilitatea sa le foloseasca din cauza pretului extrem de ridicat la care acestea sunt comercializate. Cea mai mare problema cu care se confrunta la ora actuala pacientii bolnavi de cancer este faptul ca nu pot avea acces la astfel de terapii, care au dovedit ca pot prelungi viata, fara progresia bolii. Mai grav, specialistii sustin ca medicamentele cuprinse in Programul National de Oncologie, finantat de Ministerul Sanatatii, sunt depasite.
Ultima victima
Nu doar bolnavii de cancer se afla intr-o situatie dramatica. Intregul sistem sanitar pastorit de liberalul Eugen Nicolaescu este la pamant. Lucru dovedit de cazul tragic ce a avut loc in urma cu zece zile la Satu Mare. O tanara de 24 de ani a decedat la Spitalul Judetean Satu Mare. Amalia Szabo a murit la scurt timp dupa ce a nascut prin cezariana, una din posibilele cauze fiind lipsa medicamentelor din spital. In urma autopsiei, s-a stabilit ca femeia a murit din cauza unui stop cardio-respirator si a unei embolii pulmonare. Sotul femeii (foto) a declarat ca, cu putin timp inainte de deces, a fost trimis de medici sa cumpere medicamente care nu se gaseau in spital. O alta ruda a celei decedate a precizat ca inainte de operatie i s-au cerut sase sute de mii pentru a se cumpara anestezice, deoarece acestea nu existau in spital. Fostul director al spitalului Satu Mare, Teodor Mihali, a confirmat situatia dezastruoasa a spitalului si lipsa medicamentelor. Mihali a declarat ca daca spitalul avea medicamente, era posibil ca femeia sa fi avut o sansa de supravietuire. "Cu cateva zile inainte de aceasta tragedie declaram ca ne fug bolnavii din cauza lipsei de medicamente si a materialelor sanitare. Pentru ca erau trimisi sa le cumpere. Parerea mea este ca daca in spital existau toate medicamentele necesare, femeia avea o sansa in plus. Poate supravietuia. Atunci cand sunt medicamente in spital, ai o sansa mai mare ca pacientul sa traiasca. Este clar ca in acest caz, mai ales ca tanara era si supraponderala, nu i s-a facut un tratament corect din cauza lipsei medicamentelor, a anticoagulantelor", a declarat doctorul Teodor Mihali.
Masurile dure ale "ministrului Mortii"
La scurt timp dupa tragicul deces al Amaliei Szabo, iritat ca primeste prea multe reclamatii despre lipsa medicamentelor si comportamentul angajatilor din spitale, si considerand ca nu il privesc in mod direct, ministrul Eugen Nicolaescu a luat "masuri dure". A hotarat ca fiecare unitate sanitara sa aiba o cutie postala, prin intermediul careia pacientii sa-si transmita pasurile la conducerile spitalelor. El a precizat ca aprovizionarea cu medicamente si materiale sanitare revine managerului. Dand de inteles ca ministrul nu are nimic cu cei care mor in spitale din cauza lipsei medicamentelor sau a culpelor medicale. Numai ca ministrul Sanatatii a uitat, sau se face ca uita, ca a semnat un contract cu toti managerii spitalelor din tara. In care se prevad clar drepturile si obligatiile fiecareia dintre parti. Iar in acel contract se specifica clar ca Ministerul Sanatatii si ministrul au dreptul de a revoca managerul daca acesta nu-si face treaba.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.