Esecul motiunii de cenzura si atitudinea PD imi da prilejul sa analizez comportamentul politic al oamenilor presedintelui. Autointitulati campionii moralei, castigatorii de la referendum si invinsii de la motiune au cateva probleme serioase. Cea mai
Esecul motiunii de cenzura si atitudinea PD imi da prilejul sa analizez comportamentul politic al oamenilor presedintelui. Autointitulati campionii moralei, castigatorii de la referendum si invinsii de la motiune au cateva probleme serioase. Cea mai importanta este cea a discrepantei uriase dintre vorbe si fapte. Sa incepem cu presedintele Traian Basescu. La o zi dupa ce anunta printre intelectualii de la targul de carte ca vrea neaparat o lege a lustratiei, seful statului a avansat la gradul de general SRI in rezerva un fost colonel de Securitate. In plus, omul este unul dintre liderii PD din Transilvania, milionar in euro, afacerist veros. Cel mai probabil, generalul in rezerva Viorel Stanca este un fost securist cinstit, patriot si un milionar neoligarh. Asta doar pentru ca face parte din PD si este apropiat al lui Traian Basescu.Locatarul de la Cotroceni are foarte multe cunostinte si multi prieteni printre cei care au lucrat in Departamentul Securitatii Statului. Constat si eu uimit ca, dintre toti coloneii si generalii DIE care au activat in Belgia inainte de 1989, doar Traian Basescu e singurul civil in acte. Marin Antonescu si Silvian Ionescu, fosti spioni ai regimului comunist in tara care gazduieste Cartierul general al NATO, sunt acum oameni de marca ai PD. Si ei, evident, fac parte din aripa cinstita, nelustrabila politic, a Securitatii si a PD.

La prima intalnire cu activul de comanda al SRI, in Decembrie 2004, Traian Basescu s-a reintalnit, ca in "Surprize-surprize", cu generalul Vasile Stanciu. "Am lucrat impreuna in Belgia. Daca vreti sa stiti mai multe despre mine, intrebati-l pe domnul general", s-a adresat Basescu unor generali SRI.

Derapajele grave ale celor care se vor campioni ai moralei continua. In randurile PD au intrat fosti parlamentari PRM, persoane cu o imagine lamentabila si probleme in trecut cu legea. Ii amintesc aici doar pe Dumitru Puzdrea si pe ultima achizitie de marca, Nati Meir. Fosta mana dreapta a lui Corneliu Vadim Tudor, senatorul Dorel Onaca, este acum scufundator in apele tulburi in care se scalda seful statului si PD. Colac peste pupaza, compromisul merge si mai departe. Sunt primiti in PD si parlamentari de la "solutia imorala" PC, fostul PUR. Acum, deveniti democrati peste noapte, ei se vor transforma in campioni ai moralitatii. Despre acceptarea unor parlamentari si membri PSD ce sa mai zicem. Prevederile statutare ale PD sunt incalcate, dar ce mai conteaza. Cat timp politica limbajului dublu, a cresterii in sondaje pe gargara inghitita de foarte multi musterii si a imoralitatii vanduta pe post de moralitate merge, nu pot decat sa felicit PD. Acestei structuri politice de mare succes si liderului ei, Traian Basescu, i se pot aplica proverbul care spune: "Fraier nu e ala care vinde, ci ala care cumpara". Ei vand minciuna ambalata in staniol adevarat, spun ceva si fac exact pe dos, si-au creat imagine de invingatori si profesionisti. Lucrul acesta este posibil si pe fondul unei lipse grave de profesionalism politic in PSD, care trebuia sa fie adversarul necrutator, opozitia permanenta. Cat de lamentabila este puterea portocalie, atat ar fi trebuit sa fie cresterea social-democratilor.  

Despre PNL nu am prea multe de spus. Pare un partid fara busola, care navigheaza in bataia vantului si se indreapta haotic spre stanci. Plezneala e singura lor strategie, reactia la ce spune si face Basescu - singura lor ratiune. Cat timp nu produc evenimente politice, nu au initiative si nu inghesuie adversarul, raman o tinta mereu in catarea glontului. Slabiciunea lor produce si o alta anomalie. Aceea a identificarii lui Stolojan cu liberalismul si cu dreapta in Romania. Milionarul fost premier, avocat ocazional pentru RAFO, cu imaginea sa de politician intransigent si onest are si el probleme grave de morala. Inainte sa ne explice cat de bun este Traian Basescu, domnia sa trebuie sa ne spuna despre relatia cu alti doi presedinti pe care i-a sustinut: Nicolae Ceausescu si Ion Iliescu. Sunt prea multi oameni in jurul lui Traian Basescu legati de actiunile Departamentului Securitatii Statului si PCR inainte de 1990. Si prea mare diferenta intre ceea ce zice si ceea ce face PD. Cu toate astea, ei sunt cei mai populari in Romania. Acest lucru n-ar fi fost posibil fara a bate palma cu "sistemul ticalosit", diabolizat in campanie pentru obtinerea de voturi. Pe nesimtite, in Romania lui Traian Basescu s-a facut o schimbare intre PSD si PD. Social -democratii sunt acum mata jigarita, cu scor mic in sondaje si fara acces la bani publici. Democratii joaca acum doar la numere mari: milioane de euro, securisti si PRM-isti in partid, popularitate in sondaje. E ceva diferit insa. Fanii democratilor si ai lui Basescu cred sincer despre idolii lor ca sunt morali. Bravo, comandante, esti maestru! Manevra a reusit.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.