Doua manifestari publice cu suficienta vizibilitate ca sa devina subiecte de dezbatere-ciondaneala s-au derulat prin Bucurestiul ce suporta cu stoicism si vanturile/valurile vietii politice. BookFest-ul de anul acesta, deja un eveniment cu oarecare t
Doua manifestari publice cu suficienta vizibilitate ca sa devina subiecte de dezbatere-ciondaneala s-au derulat prin Bucurestiul ce suporta cu stoicism si vanturile/valurile vietii politice. BookFest-ul de anul acesta, deja un eveniment cu oarecare traditie in ultimii ani, dincolo de denumirea si organizatorii lui, a adunat, iar, cele mai importante edituri romanesti, alaturi de alte multe alte IMM-uri producatoare de carti. Lansarile s-au tinut lant, cam prea dese dupa gustul nostru - dar si putinta celorlalti vizitatori de a fugi de la o carte/autor la alta -, dar nu ar fi cel mai rau lucru. Oricum mutarea locatiei de la Teatrul National la "Expo" a fost o idee fericita si putem spune ca iubitorii/doritorii de carte au avut toate inlesnirile pentru a face achizitiile dorite. Nu are decat sa ne bucure ca interesul pentru carte ramane constant si chiar creste pe alocuri, cu toate presiunile televiziunilor de a ne tine ancorati in fel de fel de mizerii, oricat de dramatice sau tragice ar fi. Modului prin care media vizuala ne agreseaza si doreste sa ne retina captiv interesul si capacitatea de a gandi cu propria noastra aparatura mentala ii putem raspunde si prin lecturi adecvate. Gata sa apere viata noastra launtrica. Multe titluri bune la acest BookFest, mai putine evenimente de marca si autori straini. Am remarcat prezenta unui autor de talia lui Vladimir Tismaneanu, care a strans in jurul lui "cei mai importanti oameni ai tarii", daca ar fi sa ne luam dupa spusele unuia dintre candidatii romani la Premiul Nobel pentru Literatura. A fost momentul de varf si audienta de la BookFest, de unde am aflat ceva nou si binevenit: activitatea comisiei Tismaneanu va continua, cu dorinta de a se ajunge si la o lege a lustratiei. Cica. Dar. Dar daca acest lucru se va petrece peste alti 10-20 de ani, pe cine va mai lustra legea, daca timpul va lustrui toate uitarile memoriei noastre, chiar si involuntare? Dincolo de dorintele acelui "Proust al comunismului", cum l-a taxat ferches pe profesorul de la Maryland, acelasi zglobiu si pe zi ce trece mai infatuat candidat roman la Premiul Nobel pentru Literatura. Mai multe analize "Cu cartile pe masa" vor face revistele culturalicesti.
Sa incercam sa consemnam, chiar si fugar, desfasurarea unui "Gayfest" la Bucuresti, care a incins pe alocuri cu scantei, spiritele. Uneori prea putin ortodoxe, ale "tinerimii romane". Oricat ne-ar placea sau nu, "minoritatile sexuale" exista, si au capatat in lumea democratiilor occidentale din care cu onor facem parte, drept de existenta. Pana si aceste "parade" sunt admise peste tot, de la Berlin la NYC si de la Roma la Rio, asa ca orice fel de atacuri "fizice", cu pietre, oua, rosii sau ciorba de burta fiarta devin inutile. Protestele noastre, oricat de iubitori ai traditiei si de Dumnezeu am fi, vor trebui sa imbrace alte forme. Mai civilizate si mai putin contondente. Ca sa nu ne dam iar "in stamba", sau, mai rau, "fustele peste cap". Nu agream nici noi ostentatia de prost gust a celor care fac "diferenta sexuala", dar ramane inca o lectie de invatat, ca va trebui sa ne obisnuim sa traim laolalta cu cei pe care nu-i "inghitim". Greu de realizat, dar nu imposibil. Poate atunci vor interveni fortele de ordine mai putin, iar Premiul Nobel va veni la Bucuresti fara prea multe opinteli sau scrasneli din dinti. Nu se plictiseste lumea la Bucuresti. Cu carti serioase si minoritati vesele.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.