Celebrul sahist fusese invitat, alaturi de Gari Kasparov, Anatoli Karpov, Boris Spasski sau Maia Chiburdanidze, la Turneul Regilor de la Bazna.

Fosti campioni mondiali si pretendenti la titlul suprem se vor intrece, in perioada 15-27 iunie, la Turneul Regilor de la Bazna. Ulf Andersson (Suedia), Alexander Genrikhovici Beliavski (Ucraina), Maia Chiburdanidze (Georgia), Alecsander Khalifman (Rusia), Henrique Mecking (Brazilia), Lajos Portisch (Ungaria), Zoltan Ribli (Ungaria), Jan Hendrik Timman (Olanda), Andrei Sokolov (Rusia), Rafael Artemovici Vaganian (Armenia) si Mihai Suba (Romania) si-au anuntat participarea la cel mai puternic turneu international organizat vreodata in tara noastra.

Mare maestru din 1974 si un autor respectabil de sah - a scris „The Art of Chess Analysis" -, olandezul Jan Hendrik Timman este nimeni altul decit tatal vitreg al fotomodelului Naomi Campbell. El va veni in Romania joi, urmind a fi insotit de Valerie, mama celebrului manechin.

Invitati la rindul lor la turneul de la Bazna, Gari Kasparov, Anatoli Karpov, Boris Spasski si americanul Bobby Fischer au declinat participarea din diferite motive. Daca Spasski a promis ca va veni in Romania in luna august pentru a participa la Open-ul Romgaz din luna august, iar Kasparov nu a dat nici un raspuns, Fischer n-ar fi putut juca decit prin Internet, deoarece se afla sub incidenta unui mandat international de arestare emis de SUA pentru ca a jucat la Belgrad o revansa cu Boris Spasski, in timpul razboiului din fosta Iugoslavie, protestind astfel fata de politica americana. Arestat in 2004 in Japonia pentru ca ar fi calatorit cu un pasaport care nu mai era valabil, Fischer a scapat de justitia americana gratie oficialitatilor islandeze care au decis sa-i acorde cetatenia.

Desi a refuzat sa joace la Bazna, Karpov ar putea reveni in Romania ca invitat special. „Ministerul nostru de Externe a luat legatura cu Karpov si asteptam raspunsul lui zilele acestea. Vrem sa vina ca invitat special", a declarat directorul de imagine al turneului, Dan Pasarelu. Pentru prezenta la aceasta competitie, fiecare sahist a primit un onorariu de 3.000 de euro, fondul de premiere urmind sa fie de 30.000 de euro.