Doi alpinisti romani au pornit ieri intr-o expeditie „fara trucuri" pe doua virfuri de peste 8.000 de metri. Peripetiile lor vor fi urmarite pas cu pas pe noul blog lansat de Cotidianul, optmiarii.blog.cotidianul.ro.

Gasherbrum 1 poarta renumelede „optmiar dificil". Gasherbrum 2 poate fi pentru adoua oara bastion al romanilor. Intre 12 iunie si 18 august, Alex Gavan (25 de ani) si Andrei Nan (29 de ani) vor da piept cu doua piscuri dificile din galeria celor 14 optmiari: Gasherbrum 1 (8.068 m) si Gasherbrum 2 (8.035 m), inaltate in lantul muntos Karakorum din Himalaya, Pakistan. Provocarea asumata de tinerii alpinisti, o premiera romaneasca de altfel, este escaladarea celor doua virfuri intr-o singura expeditie in conditii extreme de clima, fara masti de oxigen si fara serpasi. „Fara trucuri", cum spun ei.

Gasherbrum 1, masiv care si-a cistigat reputatia de a fi un munte cu probleme, va fi, in caz de reusita, pentru prima oara cucerit de o echipa romaneasca. Pe Gasherbrum 2, in schimb, a mai urcat regretatul Mihai Cioroianu in 1998. Alex Gavan si Andrei Nan vor urca pe acest din urma virf in stil de expeditie, tip de ascensiune ce presupune apelul la tabere intermediare pentru depozitarea echipamentelor si fixarea de corzi pe cele mai dificile parti ale traseului. Urmeaza o perioada de odihna si apoi, profitind de aclimatizarea deja facuta, cei doi alpinisti vor ameninta cu pioletii virful Gasherbrum 1 intr-o singura etapa de escaladare, de data aceasta in stil alpin. Mai precis, Alex si Andrei isi vor cara intregul echipament in timpul ascensiunii fara sa apeleze la serviciile unei tabere, metoda considerata cea mai pura forma de alpinism, care le va aduce celor doi montaniarzi inca o premiera romaneasca.

Alex si Andrei vor tine zi de zi legatura cu Cotidianul si vor trimite atit informatii la cald privind desfasurarea expeditiei, cit si filmulete, fisiere audio si fotografii, postate pe proaspatul blog optmiarii.blog.cotidianul.ro. Informatii in timp real pot fi gasite si pe site-ul lui Alex Gavan, www.cloudclimbing.ro. Totodata, proiectul alpinistilor se bucura si de acoperirea media a postului de televiziune Realitatea TV, care se va interesa zi de zi de soarta lor la inaltime, precum si a revistei „Men’s Health". Cei doi impatimiti ai muntelui au plecat ieri-dimineata cu avionul spre Islamabad, capitala Pakistanului, unde vor ajunge astazi si de unde va incepe peripetia la peste 8.000 de metri. Expeditia a fost gindita la scurt timp dupa ce alpinistul Alex Gavan a cucerit virful Cho Oyu (8.201 m), al saselea ca inaltime de pe planeta, botezat Zeita de Turcoaz de catre serpasi.

Proiect cu optmiari Alex Gavan este alpinist si fotograf freelancer. El a initiat proiectul CloudClimbing, menit sa duca la bun sfirsit ascensiuni pe cei mai inalti munti ai lumii. Acum trei ani, in muntii Tien Shan ai Kazahstanului, a atins de unul singur culmea virfului Chapaev (6.130 m), iar pe virful Khan Tengri (7.010 m) a ajuns pina la 6.400 de metri, cota de la care s-a retras din cauza vremii neprielnice. Un an mai tirziu a atins Mont Blancul (4.808 m), cel mai inalt virf din Alpi si din Europa de Vest, iar in toamna lui 2006, la 24 de ani, Alex a urcat pina la 8.201 metri altitudine in Himalaya, pe virful Cho Oyu, fara oxigen suplimentar si fara serpasi dupa el.

Maratonistul-alpinist Andrei Nan este originar din Miercurea-Ciuc. Este salvamontist, concureaza in competitii de schi-alpinism si este un alergator de maraton incununat cu succes. S-a catarat pe rute cu grad maxim de dificultate in Bucegi si in Cheile Bicazului, iar in 2002 a invins virful Mont Blanc. In acelasi an a realizat o ascensiune solitara pe virful Matterhorn (4.467 m), tot in Alpi, iar in 2004 reusea o alta expeditie de unul singur pe virful Chapaev (6.130 m) din muntii Tien Shan (Kazahstan). In acelasi an, Andrei a inregistrat si recordul sau de inaltime de pina acum - 6.800 m in aceiasi munti, iar in 2005 a atins si virful Kilimanjaro (5.860 m).

Asculta fisier audio Un miniglosar al expeditiilor de pe virfurile Gasherbrum 1 si Gasherbrum 2, pe www.cotidianul.ro/select