Bruxelles-ul ofera o gura de oxigen Guvernului de la Bucuresti, asigurandu-l ca raportul Comisiei Europene privind Romania si Bulgaria, ce urmeaza sa fie prezentat peste doua saptamani, va fi corect si obiectiv. Anuntul a fost facut, ieri, la Bruxell
Bruxelles-ul ofera o gura de oxigen Guvernului de la Bucuresti, asigurandu-l ca raportul Comisiei Europene privind Romania si Bulgaria, ce urmeaza sa fie prezentat peste doua saptamani, va fi corect si obiectiv. Anuntul a fost facut, ieri, la Bruxelles, de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, dupa intalnirea avuta cu premierul Calin Popescu Tariceanu. Seful Executivului UE a refuzat insa sa comenteze situatia politica din Romania, pledand pentru varietatea de opinii. Vizita lui Tariceanu la Bruxelles are loc inaintea prezentarii raportului de tara al Comisiei Europene, dupa aderarea Romaniei la UE, si inaintea Consiliului European din 21-22 iunie
Rugat sa comenteze evenimentele de pe scena politica de la Bucuresti, Jose Manuel Barroso a evitat sa faca acest lucru, referindu-se doar la modul general, considerand ca este bine sa existe o varietate de opinii, dar pe fondul unei stabilitati, astfel incat credibilitatea tarii in exterior sa nu fie afectata. Oficialul european a tinut sa precizeze ca aprecierile sale nu vizeaza actualul Guvern de la Bucuresti, ci o situatie generala. De asemenea, seful Executivului UE a spus ca este bine sa existe o varietate de opinii, dar si o stabilitate a sistemului politic astfel incat credibilitatea tarii in strainatate si in relatia cu UE sa nu fie afectata, informeaza Mediafax. Barroso s-a referit la Romania ca la un stat cu "o democratie vie" si a subliniat ca nu este singura tara europeana in care exista dispute politice.
Clauza, doar o speculatie
In ceea ce priveste raportul Comisiei Europene privind Romania, ce urmeaza sa fie prezentat, la 27 iunie, la Bruxelles, Barroso a afirmat ca acesta va fi obiectiv si corect, reflectand atat progresele, cat si sectoarele care necesita inca masuri de reforma. Potrivit oficialului UE, informatiile privind posbila activare a clauzei de salvgardare sunt doar speculatii, deoarece nu a fost luata o decizie. Barroso a mai declarat ca este optimist in legatura cu actiunile autoritatilor romane, subliniind ca angajamentul si credibilitatea tarii in exterior sunt "cruciale". Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a aflat ieri la Bruxelles pentru a-i prezenta sefului Comisiei Europene progresele inregistrate in indeplinirea angajamentelor asumate in relatia cu UE, asigurandu-l ca autoritatile de la Bucuresti vor continua masurile de reforma, inclusiv in ceea ce priveste absorbtia fondurilor comunitare. La sfarsitul lunii trecute, pesedistul Victor Ponta lansa ipoteza conform careia raportul Comisiei Europene din 27 iunie ar putea sanctiona ineficienta in lupta impotriva coruptiei, prin impunerea clauzei de salvgardare. Informatia a fost insa infirmata imediat de oficialii de la Bucuresti, care au afirmat insa ca Bruxelles-ul ar putea decide, in raport, sa continue monitorizarea Romaniei in combaterea coruptiei la nivel inalt, chiar daca rapoartele intermediare ale Bruxelles-ului sunt pozitive. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.