Are peste 18 brevete in domeniul stomatologiei si conduce un colegiu de tehnica dentara care ii poarta numele. "Un om care vrea sa evite tratamente complicate, uneori dureroase, trebuie sa se prezinte la sase luni cel mult la controlul preventive si
Are peste 18 brevete in domeniul stomatologiei si conduce un colegiu de tehnica dentara care ii poarta numele. "Un om care vrea sa evite tratamente complicate, uneori dureroase, trebuie sa se prezinte la sase luni cel mult la controlul preventive si interceptiv", ne-a sfatuit conf. dr Constantin Gaucan. Astazi sarbatoreste 67 de ani.

"Nu este nimic ciudat in relatia inventator, cadru didactic si senator. Singura relatie reala este dorinta unui om de a face bine cat mai multor oameni, sa ajute cat mai multi oameni, sa formeze cat mai multi profesionisti de foarte buna calitate. Formatia mea medicala cere cu atat mai mult aceasta atitudine. Primul colegiu particular de tehnica dentara l-am facut cand am fost ales presedintele Asociatiei Medicilor Stomatologi, in 1990, la solicitarea colegilor mei, care cunosteau experienta mea de 20 de ani in invatamantul postuniversitar de perfectionare. S-a dorit formarea unor profesionisti ai mileniului III, si acest lucru l-am realizat. Invatamantul stomatologic romanesc este, din pacate, in cadere libera din cauza faptului ca activitatea practica, exercitiul concret, repetitiv, controlat si concret, cel care sta la baza formarii unor buni profesionisti, lipseste aproape cu desavarsire. Un medic care a depus un juramant trebuie sa lucreze cu aceeasi bucurie si acelasi profesionalism si unei mari personalitati, si «omului de pe zebra». Cand am preluat Fundatia N. Iorga, in 1998, si apoi am infiintat «Clubul istoricilor N. Iorga» din Valenii de Munte, in 2000, am urmat sfatul pe care mi l-a dat acad. Malita: excelenta si ospitalitate, pentru ca Valenii sa-si recapete gloria interbelica ca centru de cultura si de recuperare a valorilor spirituale-nationale romanesti. La Valeni au avut loc doua tabere intitulate «Poeti si pictori pentru mileniul III». Multi din tinerii de 12-16 ani au devenit azi nume in literatura si plastica romaneasca. In Parlamentul European am cautat prin contacte personale sa schimb ideea ca «nationalismul romanesc» de care eram acuzati nu era mai rau ca cel german, francez, spaniol sau italian, care doreau sa-si pastreze limba si identitatea spirituala, cultura nationala ca parte a marii culturi europene. Am fost bine inteles si cred ca am schimbat cate ceva din perceptia gresita despre romani. Romania de astazi este in cautarea identitatii nationale si a valorilor spirituale, fara de care constructia economica nu poate avea loc cu viteza pe care ne-o dorim.

Am hotarat sa fiu un om liber, sa nu stau cu mana intinsa la pomana Guvernului! Am hotarat sa lupt, sa creez, sa risc, sa castig, sa pierd, sa construiesc, pentru ca la sfarsit sa pot spune: toate acestea cu ajutorul lui Dumnezeu le-am facut."


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.