Poetul rus Evgheni Evtusenko a primit luni seara, la Mangalia, Marele Premiu Ovidius al Festivalului „Zile si nopti de literatura".

Cum vi s-a parut festivalul de la Neptun?

In primul rind, apreciez eforturile organizatorilor, au lucrat cu totii ca o masina. Am avut parte de mari descoperiri. A fost o experienta dificila, dar minunata: cu totii avem limbaje diferite, stiluri diferite, pe care le punem fata in fata. Vreau sa felicit Romania pentru ca are acest sentiment al recunostintei fata de cei care au ajutat-o in diverse momente.

Cum ati reusit sa fentati sistemul comunist si, implicit, cenzura?

Nu cred ca cenzura este o problema a asa-zisului comunism. Multi dintre cei care locuiesc in asa-zisele tari libere nu sint deloc liberi in gindire. Majoritatea se lasa invadati de vulgaritate: de la filme vulgare la minti vulgare. Iar lucrul asta ii transforma pe oameni in zombi. Cred ca in interiorul regimurilor totalitare intilnesti indivizi mult mai liberi, pentru ca libertatea este o chestiune interioara, nu depinde de structura politica. Eu nu am fost niciodata nici comunist, nici anticomunist. Cit despre libertatea limbajului, ar trebui sa ne intrebam de ce oamenii din asa-zisele tari libere se lasa supusi de teroarea mcdonaldizarii si a vulgaritatii, care sint forme grave de represiune. Ar trebui sa ne intrebam de ce multi din tarile capitaliste, unde este garantata libertatea de gindire, nu se gindesc la nimic.

Care credeti ca este legatura dintre poezie, respectiv arta, si activismul politic?

Depinde de la caz la caz. Maiakovski, de exemplu, era convins ca literatura trebuie sa aiba scopuri politice, dar, in felul sau, si-a creat multe iluzii. Cred ca poetii si scriitorii ar trebui sa fie foarte limitati din punct de vedere politic si nu ar trebui sa faca parte din nici un partid politic. Pentru ca partidele nu sint decit distinctii artificiale. Si pentru ca in viitorul apropiat nu vor mai exista partide politice, viitorul umanitatii nu este al socialismului si nici al capitalismului. Va fi o lume care va prelua flexibilitatea capitalismului, dar si anumite idei din socialism. Asta nu inseamna ca trebuie sa fim indiferenti, ci ca nu ar trebui sa fim profesional implicati in politica. Poetii si artistii ar trebui sa fie independenti.

Cum credeti ca ati influentat literatura rusa?

Am fost primul care a rupt Cortina de Fier. Am vrut sa arat ca nu exista granite, ca nu sint decit limite artificiale si ca ar trebui sa ne cultivam pamintul ca si cum n-ar exista Est si Vest. Bineinteles ca asta m-a purtat in tot felul de conflicte, dar oamenii m-au sustinut. Am fost membru al parlamentului lui Gorbaciov, dar mi-am pastrat independenta. Voiam doar sa-mi transpun ideile in legi. Gorbaciov se cam saturase de mine, pentru ca imi repetam tot timpul ideile. Pe multe dintre ele am si reusit sa le pun in practica. Astazi nu-si mai aduc aminte ca am participat la foarte multe schimbari, cum ar fi abolirea cenzurii si libertatea de miscare dintr-o tara in alta. Daca atunci am rupt Cortina de Fier, astazi am de gind sa rup Cortina Indiferentei. Pentru ca eu sint un „poetician", nu un politician.

Intre poezie si activism politic Evgheni Evtusenko s-a nascut in 1933 in Siberia. Primul volum de poezie i-a fost publicat in 1952. Unul dintre cei mai activi critici ai stalinismului, este primul poet care a trecut de Cortina de Fier si, in 1960, a plecat in strainatate pentru a-si face cunoscute poeziile. A militat impotriva razboiului din Cehoslovacia, a coruptiei si cenzurii si, ca scriitor, a primit nenumarate premii, atit in Rusia, cit si in strainatate. Este, de asemenea, regizorul a doua filme: „Kindergarten" (1982) si „Stalin’s Funeral" (1990).

Despre poetul Evgheni Evtusenko puteti citi mai multe pe www.cotidianul.ro/select