Consultari esuate, motiune picata. Basescu nu reuseste sa puncteze in batalia politica decit la nivel de sondaje.

Presedintele Traian Basescu anunta vineri, la finalul consultarilor pe care le-a avut cu partidele parlamentare, ca vot
Consultari esuate, motiune picata. Basescu nu reuseste sa puncteze in batalia politica decit la nivel de sondaje.

Presedintele Traian Basescu anunta vineri, la finalul consultarilor pe care le-a avut cu partidele parlamentare, ca votul de la motiunea de cenzura ii va confirma teoria ambiguitatii politice dupa care functioneaza binomul PNL-PSD. Luni, in Parlament, actul prin care democratii incercau sa darime guvernul Tariceanu a fost respins fara drept de apel. Seful statului si-a vazut confirmata astfel teoria, insa numai de viziune politica nu se poate vorbi in acest caz. Pentru ca votul exprimat la motiune reprezinta, in cazul Traian Basescu, oficializarea unui esec de proportii in materie de strategie politica.

Actiunea declansata de Basescu dupa succesul de la referendum a avut o singura tinta. Iar aceasta nu a fost, neaparat, darimarea Cabinetului Tariceanu. Nu. Din punct de vedere politic, actiunea presedintelui a vizat aproape exclusiv PSD. Basescu a sperat ca social democratii vor lua o hotarire clara: sustin sau nu Cabinetul Tariceanu. Pe scurt, Basescu a incercat sa introduca PSD intr-un algoritm din care Cotroceniul ar fi avut de cistigat, orice decizie s-ar fi luat in Kiseleff. In cazul in care PSD ar fi batut palma cu liberalii, in orice formula, avantajul era clar de partea PD si a PLD.

In cazul in care PSD s-ar fi hotarit sa retraga sprijinul actualului Executiv, Basescu isi vedea implinita o ambitie personala - indepartarea premierului Tariceanu -, dar aparea la orizont si perspectiva formarii unui nou guvern portocaliu. Ca sa nu mai vorbim de perspectiva anticipatelor.

In ambele cazuri, decizia se afla la PSD. Basescu a vorbit despre interesul national, despre necesitatea formarii unei majoritati parlamentare transparente, in general despre lucruri de bun-simt. Care lucruri, din pacate, de cele mai multe ori nu prea au nici o legatura cu socotelile politice. Iar in cazul de fata, cu calculele pe care si le-a facut PSD. Multi au crezut, totusi, ca Basescu are pregatita o solutie, ca a pornit la batalie dupa ce si-a calculat foarte bine sansele. Desantul ambasadorilor de pe axa Londra-Washington la sediul din Kiseleff parea desprins dintr-un scenariu bine pus la punct. Votul de luni din Parlament, precum si decizia PSD de a renunta la propria motiune de cenzura au demonstrat ca seful statului a inregistrat un nou esec. Ca si in alte cazuri, Cotroceniul are o problema mare la capitolul viziune politica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.