Presedintele Traian Basescu a semnat ieri decretul privind suspendarea lui Zsolt Nagy din functia de ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. Administratia prezidentiala precizeaza ca Zsolt Nagy se afla in curs de urmarire penala la Par

Presedintele Traian Basescu a semnat ieri decretul privind suspendarea lui Zsolt Nagy din functia de ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. Administratia prezidentiala precizeaza ca Zsolt Nagy se afla in curs de urmarire penala la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, sub aspectul savarsirii infractiunii de sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational. Decretul a fost trimis spre publicare la Monitorul Oficial al Romaniei. Tot ieri, ministrul Comunicatiilor a fost audiat la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in legatura cu invinuirile care i-au fost aduse in cazul privatizarilor din energie. "Este o decizie politica, luata dupa momentul referendumului, cand UDMR a anuntat ca nu va sprijini motiunea de cenzura, deci ca nu se poate realiza obiectivul de daramare a guvernului cu sprijinul UDMR", a spus Nagy, dupa intalnirea cu procurorii in dosarul privatizarilor.

UDMR crede ca este o "razbunare"

Presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, crede ca demersul ar putea fi "o razbunare" a lui Traian Basescu, ca urmare a atitudinii adoptate de Uniune la referendum. Deputatul a precizat ca, personal, crede in nevinovatia lui Zsolt Nagy mai mult decat in procurorii care se ocupa de acest caz si considera ca dosarul ministrului Comunicatiilor este "subred si fara probe concrete". Iar Marko Bela a anuntat ca nu se pune problema sa-i fie retras sprijinul politic.
In schimb, liderul PD, Emil Boc, spune ca "este un drept al sefului statului sa ia o asemenea decizie, in conformitate cu prevederile Constitutiei Romaniei".
Zsolt Nagy este acuzat de sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational si de tradare prin transmitere de secrete, ambele in concurs. Urmarirea penala fata de ministrul Comunicatiilor Zsolt Nagy a inceput pe 4 mai. Cateva zile mai tarziu, presedintele Traian Basescu declara, la o dezbatere, ca el crede in nevinovatia ministrului Comunicatiilor, dar ca in momentul inceperii urmaririi penale impotriva acestuia va semna decretul de suspendare din functie a acestuia. Potrivit legii, un ministru nu este obligat sa renunte la functia respectiva daca este cercetat penal, insa in momentul inceperii urmaririi penale, este suspendat din functie prin decret prezidential.
Cererea privind inceperea procedurilor legale pentru urmarirea penala a ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a fost trimisa de catre Traian Basescu la Ministerul Justitiei in luna martie. Decizia sefului statului a avut la baza concluziile raportului intocmit de Comisia speciala instituita in urma sesizarii facute in 6 decembrie, de catre Parchetul General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru analiza plangerilor penale referitoare la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre Zsolt Nagy.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.