Preturile la terenuri in zona Vaii Prahovei vor stagna abia peste cinci ani.

Pretul caselor de vacanta de pe Valea Prahovei va creste in urmatorii ani cu circa 10-15% anual, in timp ce pretul terenurilor va urca cu 20-30% pe an. „Cresterea preturilor la casele de vacanta va fi moderata, cu un ritm nu mai mare de 10-15%, fata de 15-20% inregistrate anii trecuti. Desi cererea pe segmentul locuintelor de vacanta pe Valea Prahovei a fost destul de mare in ultimii ani, oferta este inca satisfacatoare. Solicitarile vin in special din partea categoriilor de populatie cu venituri peste medie, din orasele dezvoltate", informeaza compania de servicii imobiliare Eurisko.

Pretul la terenurile din zona va inregistra insa cresteri mai mari. „Estimam ca preturile la terenurile de pe Valea Prahovei vor creste cu aproximativ 20-30% anual, in urmatorii cinci ani. Dupa asta se asteapta o stagnare a preturilor", ne-a spus Ciprian Kore, director de vinzari la agentia imobiliara „Mervani". Cea mai mare parte a cererii de case de vacanta vizeaza statiunea Sinaia, zonele Cumpatu si Furnica, Predeal-Cioplea si zona pirtiilor de schi din Azuga si Predeal.

In ceea ce priveste nivelurile preturilor de pe Valea Prahovei, analistii Eurisko apreciaza ca locuintele individuale s-au vindut anul trecut cu preturi cuprinse intre 500 si 800 de euro pe metru patrat, in functie de finisaje, dotari si de localizare, in timp ce in cazul unitatilor locative din ansamblurile rezidentiale noi preturile de vinzare au variat intre 800 si 1.000 de euro metrul patrat.

In cazul vilelor noi, de lux, preturile locuintelor de vacanta au fost cuprinse intre 1.250 si 1.300 de euro metrul patrat. „Preturile de vinzare la terenuri in Sinaia, in zonele Furnica si Cumpatu, variaza intre 150 si 250 de euro metrul patrat. Astea sint preturi la care chiar se comercializeaza terenurile. Sint proprietari care cer si 300-400 de euro pe metru patrat", a precizat Ciprian Kore.

Potrivit agentiei Mervani, in Predeal, in zona Cioplea, pretul de vinzare la terenuri este de 200-300 de euro metrul patrat, iar in Azuga si Predeal terenurile se comercializeaza cu preturi de 150-250 de euro metrul patrat.