Nedumeririle ministrului Nicolaescu in privinta rezultatelor reformei din Sanatate au un raspuns extrem de simplu.

Cu citeva saptamini in urma, ministrul Sanatatii anunta ca nu isi explica faptul ca, desi a schimbat directorii de spital, desi a dat mai multi bani la sanatate, desi a dat legi noi, nu se vad rezultate concrete. Oau! Sa o luam aritmetic si sa vedem ce anume i-a mai ramas de schimbat. Secretari de stat a demis. A propus si a obtinut chiar si demiterea conducerii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. A facut cam tot ce a vrut. Si a lasat sa se vada tot ce a vrut el sa se vada. Intrind in zona cenusie a petelor de pe halatul alb cu care defila prin spitale amusinind neregulile feudalilor, putem constata si ce anume nu a facut si n-ar recunoaste nici picat cu ceara ca i-a stat in putere. Studiu de caz: „baietii destepti" din Sanatate si licitatiile pentru programele nationale.

Nicolaescu a dat un ordin de ministru, a promovat o hotarire de guvern si licitatiile sint anulate. Urmarea: sute de milioane de euro se vor da tot in baza unor acte aditionale la niste contracte facute tocmai in 2003. Da, dar a bagat medicamente pentru diabet si cancer in toate farmaciile, ca sa le poata lua tot romanul, ar spune unii. Corect, daca am fi un popor de cancerosi si diabetici. Daca insa ne gindim ca cele mai mari lanturi de farmacii apartin exact acelorasi „baieti destepti" care de patru ani distribuie medicamente pe baza de acte aditionale, putem constata ca masura este, de fapt, o garantie a faptului ca in veci nu se va mai repeta o asemenea licitatie ca in 2003. Ce il deosebeste pe Nicolaescu de restul ministrilor care au tolerat existenta acestor „baieti destepti"? Faptul ca si-a inceput mandatul tunind si fulgerind tocmai impotriva lor, pentru ca in final sa le dea chiar o mina de ajutor. Indirect. La fel ca mai toate efectele reformelor propuse de el. Moartea unei tinere din cauza lipsei de medicamente intr-un spital care functiona fara autorizatie si al carui manager a semnat contract direct cu ministrul Sanatatii si raspunsul ministrului care spunea ca nu este treaba lui ce se intimpla in acel spital sint tot efecte indirecte ale unei reforme ipocrite.

Ceea ce fac „baietii destepti" din Sanatate pe care Cotidianul i-a prezentat ieri este un lucru perfect normal din punctul lor de vedere. Slabiciunea unui ministru care tolereaza un asemenea sistem iese insa din sfera normalitatii. Si poate ministrul e tocmai detaliul ce nu a fost schimbat in sistemul sanitar.