Aproximativ 125 de milioane de euro obtinuti din vinzarea bancii catre austriecii de la Erste Bank vor fi folositi de Guvern pentru modernizarea fostului „23 August".

Primarul general al Bucurestiului, Adriean Videanu, a anuntat, inca de anul trecut, ca exista fonduri de la buget pentru ridicarea unui nou stadion in complexul „Lia Manoliu", insa abia ieri a fost dezvaluita si provenienta acestora. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca aproximativ 400 de milioane de lei (circa 125 de milioane de euro) din suma incasata de statul roman din vinzarea BCR vor fi cheltuiti pentru acest obiectiv. Conform studiului de fezabilitate pe baza caruia s-a semnat contractul cu consortiul italo-german Astalvi-Max Bogl, intreaga lucrare costa in jur de 151 de milioane de euro, diferenta de bani urmind sa fie completata din bugetul local.

Noua arena va avea 54.800 de locuri si ar trebui sa fie gata in 32 de luni de la data inceperii lucrarilor, intirziate de concertele programate in acest an la Bucuresti, astfel ca pe acelasi gazon va juca si Dinamo meciurile din Liga Campionilor. Studiul de fezabilitate prevede demolarea stadionului existent, cel mai probabil la inceputul anului viitor, si construirea unuia nou, destinat jocurilor de fotbal si de rugby, cu doua tribune si doua peluze. De asemenea, constructia va viza posibilitatea organizarii unor concerte sau a altor evenimente culturale in aer liber. Modernizarea presupune si infrastructura adiacenta, respectiv amenajarea de drumuri, parcaje, alei, trotuare, spatii verzi, racordare la retele de apa, canal, gaze naturale, telefonie, energie electrica si spatii tehnice.

Erste Bank a cistigat, la sfirsitul anului 2005, licitatia pentru preluarea unui pachet de 61,88% din titlurile BCR, pentru care a platit 3,75 miliarde de euro. Statul roman a incasat circa 2,2 miliarde de euro pentru pachetul de 36,8% din titlurile BCR, iar BERD si IFC au primit fiecare aproximativ 750 de milioane de euro pentru pachetele reprezentind 12,5% din capitalul social al bancii.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca fondurile obtinute din privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR) vor fi varsate in Fondul de Dezvoltare pentru finantarea marilor proiecte de infrastructura, modul de utilizare a banilor urmind sa fie prezentat periodic de Ministerul Finantelor. Printre posibilele destinatii ale banilor au mai fost nominalizate autostrazi si fondul de pensii private.