In ziua in care Cotidianul a anuntat ca va publica o investigatie despre "baietii destepti" din Sanatate, la CNAS s-a comis o spargere pe care conducerea institutiei o tine la secret.Sediul CNAS din Calea Calarasi. Cu sageata este
indicat etajul zece, unde a avut loc spargerea Vineri, 8 iunie 2007, a fost spart sediul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Noaptea, in buricul Bucurestiului, pe Calea Calarasilor, in cladirea ce domina Piata Muncii si este luminata la fel ca si ziua, infractorii au urcat pina la etajul 10 pe scara de incediu, unde au fortat usa metalica. Sediul CNAS era pazit de o firma specializata, STG 2000, dar si de un sistem de alarma cu camere video. In acest punct, explicatiile oficiale si cele in posesia carora a intrat Cotidianul se despart, lasind loc unor elemente extrem de suspecte. "Prejudiciul calculat a fost de 800 de lei", ne-a declarat comisarul Christian Ciocan, purtatorul de cuvint al Politiei Capitalei. Surse din cadrul Sectiei 10 ne-au declarat ca nu pot spune ce fel de acte si obiecte au fost furate din sediul Casei de Asigurari de Sanatate intrucit conducerea Casei a telefonat la sectie si i-a atentionat pe politisti ca nu au voie sa dea informatii presei despre spargerea respectiva.

Patrunderea prin efractie in sediul CNAS a avut loc dupa ce, in dimineata zilei de vineri, Cotidianul anunta pe prima pagina ca urmeaza sa publice in ziarul de luni o ancheta despre "baietii destepti" din Sanatate si contractele lor cu CNAS. Surse din CNAS ne-au declarat ca in timpul spargerii ar fi fost sustrase contracte cu furnizorii de servicii medicale si diverse documente aferente procedurilor de achizitie.

Dupa informatiile provenite de la Biroul de presa al CNAS, la etajul 10 se afla tocmai serviciul de acreditare si evaluare. Unul dintre scopurile acestui serviciu este de a intocmi si a verifica criteriile de evaluare si de acreditare a furnizorilor de servicii medicale, inclusiv a celor despre care a scris Cotidianul in editia de ieri. Biroul de presa al CNAS dezminte insa faptul ca s-ar fi sustras documente de la etajul 10 si precizeaza doar ca s-a incercat fortarea usilor.

In editia de ieri, Cotidianul a descris sistemul "baietilor destepti" din Sanatate. Astfel, Ministerul Sanatatii si Casa de Asigurari nu au mai organizat de patru ani licitatii pentru achizitiile de medicamente pentru boli severe. Ultima licitatie, datind din 2003, a fost cistigata de un numar restrins de firme, care au ramas furnizoare de atunci incoace doar pe baza unor acte aditionale la vechile contracte: Relad Pharma, Mediplus, Farmexim, Farmexpert, Sindan, Polisano si Fildas. Sumele alocate anual pentru tratarea acestor boli au crescut de la 50 de milioane de euro, in 2003, pina la 400 de milioane in acest an, insumind un miliard de euro. In 2007 s-a produs o tentativa de licitatie, dar procedura a fost suspendata din cauza unei contestatii depuse prin intermediul unei firme ce are ca actionar majoritar compania Fildas. In timpul suspendarii, un ordin al ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, si o hotarire de guvern au determinat anularea definitiva a licitatiei.

Potrivit acestei hotariri de guvern, banii pentru medicamentele pentru cancer si diabet nu mai merg de la CNAS catre distribuitori, ci direct spre farmaciile care le vind. Dar cele mai mari cinci lanturi de farmacii private au aceiasi actionari cu firmele de distributie care au cistigat licitatiile din 2003.

Ieri-dimineata, la Radio Guerrilla, ministrul Nicolaescu nu a comentat informatiile din material, multumindu-se doar sa afirme ca e un „articol tendentios" si ca autorul e „omul de casa al presedintelui Basescu si al lui Cristian Vladescu" (fostul presedinte al CNAS - n.r.).