Romania se afla pe ultima suta de metri a preparativelor birocratice pentru a-si netezi accesul spre fondurile europene ce-i sunt alocate in perioada 2007-2013. Asta pentru ca, la fel ca toate celelalte 26 de state membre, tara noastra cheltuieste in
Romania se afla pe ultima suta de metri a preparativelor birocratice pentru a-si netezi accesul spre fondurile europene ce-i sunt alocate in perioada 2007-2013. Asta pentru ca, la fel ca toate celelalte 26 de state membre, tara noastra cheltuieste in prezent bani din bugetul anterior.

Fonduri de preaderare in valoare de aproape 1,5 miliarde de euro inca asteapta sa fie absorbite, dincolo de cele 19,7 miliarde ce ii sunt alocate Romaniei sub forma de fonduri structurale si de coeziune, adica specifice statelor membre si nu celor in curs de aderare. In acesti bani, Romania va "intra" abia in ultima parte a anului in curs. Pana atunci, Comisia Europeana trebuie sa aprobe Cadrul Strategic National de Referinta si Programele Operationale propuse de autoritatile de la Bucuresti.

Discutiile sunt inca in desfasurare la Bruxelles, unde foarte putine state au primit deja unda verde. Surse europene au confirmat pentru Jurnalul National ca Romania este intr-o faza avansata la acest capitol, a respectat termenele cerute de Comisie, iar Cadrul Strategic National de Referinta ar putea fi semnat in cursul vizitei pe care comisarul european pentru Dezvoltare Regionala, poloneza Danuta Hubner, o va face in Romania intre 12 si 13 iulie.

STRATEGIE. Documentul stabileste prioritatile pentru fonduri, facand legatura intre prioritatile nationale si cele la nivel european. Scopul Cadrului Strategic National de Referinta pentru perioada 2007-2013 este reducerea dezechilibrelor de dezvoltare intre Romania si celelalte state membre ale Uniunii Europene. Obiectivele pana in 2015 sunt o crestere suplimentara cu 15% a PIB si un grad al ocuparii fortei de munca mai mare cu 2%. Aprobarea proiectelor va fi urmata de inceperea procedurilor pentru licitatii, totul in cadrul normelor stabilite prin noua lege a achizitiilor publice.

IN PAINE. Ideal ar fi ca accesarea fondurilor sa inceapa chiar din acest an. Totul depinde insa de ritmul in care sunt facute pregatirile. Proiectele unde atribuirea de contracte are loc fara probleme vor inregistra primele cheltuieli in acest an. Insa majoritatea cheltuielilor se vor inregistra in 2008 si mai ales in 2009. "Sa nu ne asteptam ca in 2007 sa cheltuiti mult, oricum nu se pierde nimic. Absorbtia poate fi mai lenta in primii doi ani, dar isi revine apoi. Este un fenomen tipic pentru toate tarile membre, care trebuie mereu sa isi adapteze regulile de lucru la normele Comisiei", atentioneaza oficialii europeni citati. In anul 2009, Comisia va realiza o evaluare a situatiei cheltuirii fondurilor, pentru a se stabili daca exista probleme reale de absorbtie. Asta in conditiile in care banii europeni au fost mereu o problema pentru Romania, nu atat la contractarea proiectelor, cat la implementare. "Nu se va ajunge ca abia in 2014 sa ne dam seama ca banii nu se vor cheltui", subliniaza expertii Comisiei.

RATA DE ABSORBTIE. O estimare a ratei de absorbtie pentru fondurile structurale este aproape imposibil de realizat. Situatia este complet diferita fata de cea a fondurilor de preaderare, pentru ca banii se administreaza altfel, pe un sistem nou, s-au creat noi institutii care abia acum urmeaza sa treaca la fapte. "Vazand si facand" este sfatul europenilor, care spun ca s-au convins, in ultimii ani, ca in Romania nu exista misiuni imposibile.

Sfatul oficialilor europeni: atentie la autoritatile locale! Majoritatea proiectelor sunt la nivel local si regional. Prin urmare, este nevoie de o administratie puternica, pregatita, care sa dispuna de capacitatea de a crea proiecte si de a le asigura managementul. O situatie dificila va fi si in agricultura, unde cea mai importanta structura, a Agentiilor de Plati, a fost creata in ultima clipa si nu va fi usor ca noile birouri sa fie pregatite si sa intre in paine. Acordarea platilor va fi ingreunata si de faptul ca in Romania sunt multe proprietati, faramitate, si, prin urmare, multe plati de facut.


Dificultati si la IMM-uri
Si in sectorul Intreprinderilor Mici si Mijlocii se anticipeaza dificultati. Un studiu efectuat saptamana trecuta de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania arata ca aproape 55% dintre afaceristi nu intentioneaza sa acceseze fonduri structurale. Dintre cei care doresc sa obtina bani europeni, doar 2,29% sunt in faza de elaborare a proiectului. "Procentul mare de intreprinzatori pe care nu ii intereseaza fondurile structurale arata ca acestia nu mai au incredere, avand in vedere 17 ani de experienta negativa. Un alt motiv ar fi birocratia si lipsa de transparenta. Practicile proaste au generat neincredere in randul intreprinzatorilor. Asta e marea problema - neincrederea", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, citat de Hotnews. Conform aceluiasi studiu, 31,41% dintre intreprinzatorii care au participat la sondaj se afla doar in stadiul de informare cu privire la aceste fonduri, in timp ce 9,93% dintre ei asteapta ca acestea sa devina operationale.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.