Calculele ministrului Cristian Adomnitei si ale Inspectoratului Scolar Bucuresti privind necesarul locurilor la gradinite s-au blocat undeva in jurul cifrei 10.000, desi deficitul real este de trei ori mai mare. Datele oficiale arata ca in Capitala e
Calculele ministrului Cristian Adomnitei si ale Inspectoratului Scolar Bucuresti privind necesarul locurilor la gradinite s-au blocat undeva in jurul cifrei 10.000, desi deficitul real este de trei ori mai mare. Datele oficiale arata ca in Capitala exista 57.537 de prescolari, insa doar 24.900 au fost cuprinsi in Planul de scolarizare aprobat luna trecuta de Guvern. Rezulta un deficit de 33.637 de locuri, pe care statul este dator sa le asigure in cadrul invatamantului de stat, atat timp cat ofera sanse egale tuturor copiilor. Cotidianul ZIUA a avertizat inca de acum un an asupra crizei de locuri la gradinita, fenomen pe care oficialii din Educatie l-au acceptat abia in urma cu o luna, si atunci partial, in sensul ca au recunoscut un necesar de 10.000 de locuri - care era, in opinia lor, ca si rezolvat. 150 de educatoare membre ale sindicatelor "Spiru Haret" si FSLI au protestat fata de minciunile oficialilor din sistem.
Inghesuiala in gradinite
Suplimentarea locurilor s-a facut cu incalcarea grava a Legii invatamantului si a normelor europene privind numarul copiilor intr-o grupa si a spatiilor aferente. Mai pe romaneste, o grupa a "crescut" de la 20 la 40 de copii. Ghinionul i-a lovit, astfel, pe toti, pentru ca numai de proces educational nu mai au parte la gradinita. Intr-o situatie ingrata se afla si educatoarele, silite sa tina sub observatie cate 40 de invatacei. Numarul grupelor aprobate initial in Planul de scolarizare a fost de 1250, iar dupa suplimentare a ajuns la 1700, astfel ca in acest an vor fi cu 450 de grupe mai mult. Iar cum o gradinita este constituita, in general, din 6 grupe - cate doua pe categorie de varsta -, printr-un simplu calcul rezulta ca aceste grupe noi ar fi trebuit sa intre in vreo 70 de cladiri. Or, Ministerul Educatiei a primit fonduri pentru extinderea a 41 de cladiri. Chiar daca, prin absurd, o asemenea extindere va adaposti 6 grupe - cat o gradinita normala - tot nu ar acoperi decat pe jumatate necesarul de spatii.
Sindicatele in strada
Revoltat de vehicularea unor "cifre mincinoase", Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret", ne-a declarat: "Pesemne ca Ministerul Educatiei si Inspectoratul Scolar au ales varianta cu 10.000 de locuri lipsa in speranta ca nu toti parintii isi vor inscrie copiii la gradinita. Sunt 28.000 de mii de familii care vor sa-si duca copiii la gradinite, si nu au unde". Nistor reclama, insa, si lipsa de interes a primarilor de sector fata de aceasta problema sociala, acuzandu-l in special pe Andrei Chiliman, edilul Sectorului 1, ca nu l-a primit in audienta ca sa-i prezinte situatia grava a lipsei de locuri, sefa de cabinet a acestuia programandu-l peste o luna in audienta. "Daca autoritatile locale nu s-au interesat de ceea ce gandesc aceste zeci de mii de familii, atunci au o problema de credibilitate. Sper ca se vor feri de posibilitatea ca acesti parinti sa vina sa manifesteze impotriva primarilor de sector. (...) Singurul cu care pot sa discut este Liviu Negoita (primarul Sectorului 3, n. red.), in rest nu putem lua legatura decat cu Directiile de Invatamant din cadrul primariilor de sector", ne-a precizat Nistor.
Memoriu lipit pe usa lui Videanu
In privinta edilului general, Adriean Videanu, liderul sindicatului din invatamant s-a declarat indignat ca nu i-a primit pe protestatari, motiv pentru care i-au lipit memoriul pe usa cabinetului. Pe scurt, Videanu trebuie sa aloce terenuri pentru construirea de gradinite noi. Mai interesati de problema s-au aratat subprefectul Capitalei, Cristian Deaconescu, si consilierul prezidential pe probleme de invatamant, Cristian Preda, care i-au primit pe sindicalisti, le-au primit memoriul si au stabilit un "front de lucru".
Marsul sindicalistilor a trecut, in tacere, pe la Ministerul Educatiei si pe la Palatul Victoria. Delegatia protestatarilor s-a intalnit cu secretarul de stat Svetlana Preoteasa, care a pasat responsabilitatea catre primarii, si a explicat situatia prin faptul ca nu a fost anticipata cresterea numarului de copii. Preoteasa a mai spus ca nu stie de ce au intarziat banii alocati de Guvern pentru constructia, extinderea si reabilitarea de gradinite si ca urmeaza sa fie stabilita cauza acestei intarzieri. In replica, sindicalistii au acuzat ca Ministerul Educatiei nu a avut nici o strategie de rezolvare a acestei crize.
In cazul in care criza locurilor in gradinite nu va fi rezolvata pana in toamna, liderul Federatiei sindicale "Spiru Haret" a avertizat ca va solicita educatoarelor, ca masura de protest, sa nu mai primeasca intr-o grupa decat numarul legal de prescolari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.