Presedintele Traian Basescu a decis ieri sa il suspende din functia de ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei pe Zsolt Nagy. Presedintia a invocat, intr-un comunicat de presa, ca Zsolt Nagy se afla in curs de urmarire penala la Parc
Presedintele Traian Basescu a decis ieri sa il suspende din functia de ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei pe Zsolt Nagy. Presedintia a invocat, intr-un comunicat de presa, ca Zsolt Nagy se afla in curs de urmarire penala la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, sub aspectul savarsirii infractiunii de sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational. "Este o decizie politica, luata dupa momentul referendumului, cand UDMR a anuntat ca nu va sprijini motiunea de cenzura, deci ca nu se poate realiza obiectivul de daramare a Guvernului cu sprijinul UDMR", a reactionat ieri Zsolt Nagy, la iesirea de la audierile de la Parchet. Ministrul Comunicatiilor nu este parlamentar.
Vacaroiu nu l-a atins
Presedintele interimar Nicolae Vacaroiu anunta in 4 mai ca nu intentioneaza sa il supende din functie pe ministrul Comunicatiilor Zsolt Nagy pentru ca nu au aparut elemente noi fata de momentul in care Comisia prezidentiala s-a pronuntat in cazul acestuia. El mentiona ca nu au aparut elemente fata de momentul in care, in martie, Comisia prezidentiala s-a pronuntat in cazul lui Zsolt Nagy si a amintit ca, la acel moment, nici presedintele Traian Basescu nu a decis sa il suspende din functie pe Nagy. Nicolae Vacaroiu ii solicita procurorului general Codruta Kovesi sa il informeze daca apar elemente noi la dosarul lui Zsolt Nagy.
Promisiunea presedintelui-suspendat
Presedintele suspendat Traian Basescu declara in 8 mai, la o dezbatere, ca el crede in nevinovatia ministrului Comunicatiilor, Zsolt Nagy, dar a spus ca in momentul inceperii urmaririi penale impotriva acestuia va semna decretul de suspendare din functia de ministru. De altfel, in 20 martie 2007, seful statului trimitea ministrului Justitiei de atunci, Monica Macovei, in temeiul prevederilor Legii 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, cererea privind inceperea procedurilor legale pentru urmarirea penala a lui Zsolt Nagy. Decizia presedintelui avea la baza concluziile raportului intocmit de Comisia speciala de la Cotroceni instituita in urma sesizarii facute, in 6 decembrie, de catre Parchetul General pentru analiza plangerilor penale referitoare la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre Zsolt Nagy.
"Nu mi-e teama de nimic"
Ministrul Comunicatiilor declara, in 21 mai, dupa iesirea de la Parchetul instantei supreme, unde fusese chemat pentru a i se aduce la cunostinta invinuirile in cazul privatizarilor din energie, ca nu se teme ca ar putea fi suspendat de presedintele Traian Basescu. Nagy a spus ca la Parchet a primit o copie dupa rezolutia de punere sub invinuire si ca urmeaza sa se prezinte pentru audiere in 11 iunie. Intrebat de jurnalisti daca se teme ca ar putea fi suspendat din functie de presedintele Traian Basescu, Zsolt Nagy a raspuns: "Nu mi-e teama de nimic". El a adaugat ca i-ar placea sa creada in institutiile statului, dar nu poate face acest lucru. (Anca HRIBAN)
Precedentul Atanasiu
Fostul ministru al Apararii, Teodor Atanasiu, a fost primul ministru suspendat din functie, din istoria post-decembrista a Romaniei. Cazul sau a fost analizat de Comisia speciala constituita la Presedintie, in baza Legii raspunderii ministeriale, in timpul exercitarii functiei, ca urmare a depunerii a doua plangeri penale pentru "abuz in serviciu", una facuta de consilierul prezidential Adriana Saftoiu, cealalta, de deputatul PSD Eugen Bejinariu.
In ultimul mandat al lui Ion Iliescu, 2000-2004, au fost audiati la Cotroceni democratul Traian Basescu, taranistul Ioan Avram Muresan si alti fosti ministri ai Transporturilor, implicati in celebrul dosar "Flota": Traian Novolan si Aurel Novac. Impotriva tuturor acestor fosti ministri, Ion Iliescu a decis ca trebuie sa inceapa urmarirea penala. Traian Basescu l-a suspendat din functia de ministru al Apararii, pe Teodor Atanasiu (PNL) in septembrie anul trecut, in temeiul prevederilor articolului 100 alin. 1, art. 109 alin. 2 din Constitutie si al Legii privind responsabilitatea ministeriala. "Presedintele Basescu considera necesara suspendarea lui Atanasiu din functie pentru a indeparta orice suspiciune de influentare a anchetei, avand in vedere declansarea procedurii de urmarire penala. Procedura de urmarire penala ar putea implica audierea unor persoane din cadrul MApN, aflate in subordinea ministrului, fapt ce ar putea conduce la o influentare a demersului procedural", explica la acel moment Presedintia. Potrivit Constitutiei, articolul 109 alin. 2, numai Camera Deputatilor, Senatul si presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie. Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie.
Ministrul Comunicatiilor acuza un "santaj politic"
"Este o decizie politica, luata clar dupa momentul referendumului, in momentul in care UDMR a anuntat ca nu va sprijini motiunea de cenzura. Este evident o razbunare, UDMR a luat o decizie politica, nu va sprijini aceasta motiune de cenzura, deci nu se poate realiza obiectivul de daramare a guvernului cu concursul UDMR. Este, deci, evident, un santaj politic impotriva UDMR-ului", a declarat, ieri, ministrul Comunicatiilor, dupa intalnirea cu procurorii Parchetului instantei supreme.
Ministrul Zsolt Nagy a mai declarat ca a venit la Parchet pentru a incepe sa studieze materialul de urmarire penala, in cadrul invinuirilor ce i se aduc in dosarul privatizarilor energetice. Nagy este acuzat de sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational si de tradare prin transmitere de secrete. Intrebat daca este la curent cu decizia prezidentiala de suspendare, Nagy a raspuns ca "nu o cunoaste" si ca "este o razbunare instantanee si imediata", in contextul mai larg al "santajului politic", cum a caracterizat dosarul in care acesta este invinuit. Totodata, Nagy a mai spus ca nu a primit nici un document oficial cu privire la suspendarea sa din functie. (T.B.)
Sprijin pentru Gruparea Stancev
In luna mai, Zsolt Nagy a fost chemat la Parchetul instantei supreme pentru a i se aduce la cunostinta invinuirile care i se aduc in dosarul privatizarilor din energie. "Am constatat cu stupoare ca sunt scoase din nou acele false dovezi si acuze", declara atunci Nagy.
Lucian Curelariu - Ziua foto Zsolt Nagy nu a oferit detalii presei despre convorbirile telefonice pe care le-ar fi avut cu consultantul bulgar Stamen Stancev si cu membrii gruparii acestuia, spunand doar ca "se intalneste cu o groaza de lume". Potrivit procurorilor, Zsolt Nagy ar fi sprijinit gruparea condusa de bugarul Stamen Stancev pentru adjudecarea unor contracte si selectarea de consultanti cu privire la privatizarea mai multor companii. In cadrul gruparii, Nagy ar fi avut misiunea de a verifica daca telefoanele membrilor grupului erau ascultate de serviciile secrete romanesti. Stamen Stancev, cetatean bulgar cu domiciliul in Austria, Vadim Benyatov Don, cetatean american de nationalitate rusa, cehul Michael Susak si Mircea Calin Flore sunt acuzati de spionaj si de constituirea unui grup infractional organizat care actiona in mod coordonat pentru divulgarea unui secret economic si de concurenta neloiala. Mircea Calin Flore si Michal Susak sunt cercetati in lipsa de procurorii DIICOT, ambii locuind in afara Romaniei. Functionarii ministeriali Mihai Dorinel Mucea, fost adjunct al sefului OPSPI, Mihai Radu Donciu, consilier al ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si Robert Marius Neagoe, sunt acuzati de tradare prin trasmitere de secrete si de constituirea unui grup infractional organizat care actioneaza in mod coordonat pentru divulgarea unui secret economic si a concurentei neloiale.
Marko Bela merge pe mana demnitarului penal
Ministrul Comunicatiilor, Nagy Zsolt, este in continuare sustinut politic de catre UDMR, a declarat, ieri, presedintele Uniunii, Marko Bela, care a adaugat ca, in privinta postului de ministru, formatiunea sa va lua o decizie. "Dupa informatiile noastre, nu exista elemente noi fata de situatia de acum cateva luni", a apreciat Marko, citat de NewsIn. El a adaugat ca, daca Basescu ar fi dorit, ar fi putut sa decida suspendarea din functie a ministrului cu mai mult timp in urma. Liderul maghiar a mentionat ca nu intelege ratiunea pentru care Basescu face acest gest in acest moment, dar a tinut sa reitereze faptul ca UDMR considera in continuare ca acuzatiile la adresa lui Nagy Zsolt sunt neintemeiate. Mai vehement, presedintele executiv al Uniunii, Kelemen Hunor, a interpretat decizia de suspendare a lui Zolt Nagy drept o razbunare a lui Traian Basescu pentru faptul ca UDMR nu l-a sustinut la referendumul privind demiterea sa din functie. Kelemen a apreciat ca dosarul ministrului este "subred si fara probe concrete".(R.I.P.)
Orban spera ca nu se va repeta cazul Atanasiu
Ministrul Zolt Nagy trebuie repus imediat in functie daca Parchetul General constata ca este nevinovat, sustine vicepresedintele PNL, Ludovic Orban. Liberalul a sustinut ieri, conform Mediafax, ca "in Romania exista prezumtia de nevinovatie" si a adaugat ca trebuie sa "asteptam rezolutia Parchetului General, ca si in cazul Atanasiu". "Sper ca, de data asta, domnul Basescu sa nu incalce din nou Constitutia si dupa rezolutia Parchetului sa fie repus in functie domnul Nagy, in cazul in care este declarat nevinovat", a mai spus Orban. (O.B.)
Seres prins de SRI
Interceptarile SRI ar fi scos la iveala, potrivit procurorilor, si implicarea in acelasi caz a lui Codrut Seres, fiind relevante in a se demonstra raporturile directe pe care Seres le-ar fi avut cu Stancev privind mai multe privatizari. In 11 ianuarie, procurorii au dispus extinderea cercetarilor si fata de consultantul international Vadim Benyatov, acuzat de trafic de influenta pe langa fostul ministru Seres. Benyatov a fost acuzat ca obtinea de la fostul ministru al Economiei, Codrut Seres, documente pe care le plasa unor firme interesate de privatizarile din energie. Astfel, in sarcina acestuia s-ar fi retinut efectuarea de acte pregatitoare pentru folosirea MEC-OPSPI si Nuclearelectrica SA in favorizarea grupului rusesc Marco si in dauna economiei nationale, a achizitionarii de energie electrica. Benyatov era implicat, potrivit procurorilor, in demersuri pentru a determina partea romana sa aprobe incheierea unui contract in conditii neconcurentiale de furnizare a energiei electrice catre Alro Slatina de la Nuclearelectrica si Hidroelectrica. (T.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.